Заради ниски цени варналии и бургазлии пълнят гръцки курорти

Заради ниски цени варналии и бургазлии пълнят гръцки курорти - E-Burgas.com
nasamnatam.com

Българите ще напълнят морските курорти в Гърция през септември. Още в първите дни на месеца всичко е резервирано покрай дните до 6 септември, които съвпадат с почивните за отбелязването на Съединението у нас, пише "Стандарт".

В Аспровалта пък се предлага и храна, обяд и вечеря на човек струват само по 8 лева. Идват не само жители от вътрешността на България, но дори хора от Варна и Бургас.

Напливът на родни туристи не секва, тъй като летният сезон в южната ни съседка е по-дълъг и времето се задържа по-топло. Качеството на услугите е много по-високо от това по нашите курорти, а цените падат наполовина, дори и повече. Още в средата на август хотелиерите от гръцките острови Тасос, Самос, Лесбос, Хиос и др. обявиха, че от 1 септември свалят цените с 50%. Примерът им е последван и от много други в туристическия бранш на Гърция. Цените падат не само в хотелите, но и в заведенията край морето. У нас през септември хотелиерите свалят цената с не повече от 20-30%, твърдят туроператори.

Драстичното сваляне на цените привлича в Гърция освен българи и много сърби и румънци. Места почти няма, като последно резеврации се правят за края на месеца и началото на октомври. "Имаме наши бази в седем хотела в курортите Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос. Легловата ни база, която е около 200 легла, е пълна до 10 октомври с българи. Няма едно свободно място. Цената е много изгодна. Човек за четири нощувки плаща само 65 лева. Толкова ниски цените са и през месец май, когато още не е започнал същинският летен сезон", твърди Васил Ангелов, който е собственик на благоевградска туристическа фирма. За сравнение - през август цената за 5 нощувки на човек бе от 175 до 230 лева в зависимост от категорията на хотела и екстрите, които предлага. В Ставрос комплексите са с басейни, затова е по-скъпо.

В хотелските бази има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения. Според туроператори голямото предимство е и близкото разстояние до Бяло море, чистите плажове и спокойствието в Гърция, не на последно място - водата е по-солена и действа добре на заболявания на костната система. С всяка изминала година нашенците на лятна ваканция в страната на Омир стават все повече. Хиляди българи отдъхват сред спокойствието, тишината и зеленината на гръцките курорти.

Част от българските хотелиери и ресторантьори по Черноморието са готови да намалят цените повече от половина, но това пак няма да спаси сезона. Самите те признават, че каквото могат до 10-15 септември е максимумът на повечето места. Просто климатът е по-студен от гръцкия. Освен това няма спасители по плажовете, концесионерите спират да ги поддържат, дори прибират чадърите. Повечето от заведенията също пускат кепенци още в първите две седмици на септември. В конкуренция се включват и планинските курорти, които също пускат преференциални цени за почивните дни покрай Съединението и Независимостта.

Почивките в Пампорово, Банско и Боровец за двойката по четири почивни дни са с 30-40% отстъпка. Специални оферти се предлагат и в балнеоложките центрове Сандански и Велинград.

 

Коментари

Още от последните новини