Въпрос към бургазлии: Как се казва този парк? 

Въпрос към бургазлии: Как се казва този парк?  - E-Burgas.com

Парк „Изгрев“, парк „Славейков“, парк „Света Троица“ или Старите гробища

Кой не знае Морската градина, кой не е чувал за нея? Известна още като Приморски парк, тя е любимо място за разходка на бургазлии и гостите на града. Освен това отдавна се е превърнала в символ и присъства на повечето туристически картички.
Останалите паркове в Бургас обаче сякаш още живеят в сянката на голямата си сестра. Те нито са толкова красиви и поддържани, нито някой има особено голямо желание да се разходи из тях.

Такъв например е паркът в комплекс „Славейков“, който от дълги години тъне в мизерия, а жителите на комплекса гледат на него по-скоро като на пряк път, отколкото на място за отдих и забавление. 

По-интересно обаче е, че паркът е известен с няколко имена и никой не е напълно сигурен как да го нарича.  

Парк „Изгрев“

Колкото и странно и нелогично да звучи това всъщност е официалното име на парка. Или поне до скоро. Под това име паркът се изписва в сайта на община Бургас, както и на официалния туристически гайд GoToBurgas. Името обаче причинява сериозно объркване и недоволство най-вече у жителите на „Славейков“, които недоумяват защо паркът им носи име на съседния комплекс.

Парк „Славейков“ 

Звучи много по-добре нали? Все пак паркът се намира в „Славейков“ и е логично да носи неговот име. Може би поради тази причина той е изписан по този начин в глобалната система за географски карти Google Maps и Google Earth. На хартия обаче името остава неофицално.

Парк „Света Троица"

Всъщност от повече от година това е официалното име на парка. Решението бе взето през лятото на 2016 година от Общински съвет – Бургас. Логиката е много проста – паркът да носи името на храм „Света Троица“, който се намира в него. Името обаче така и не можа да се наложи и малцина знаят за промяната. Така че не се изненадвайте, ако попитате няой човек на улицата как да стигнете до парк „Света Троица“, а той повдигне вежда.

Старите гробища

Това име е изцяло жаргонно, но все още се използва често най-вече от по-възрастните бургазлии. На времето старите гробища на града са били разположени там, тъй като неговите граници са били далеч от сегашните. С разрастването му и построяването на двата големи „панелни“ комплекса „Славейков“ и „Изгрев“ обаче гробищата са преместени, а на тяхно място е изграден парк.  Сред бургазлии още се носят градски легенди за забравени надгробни камъни и тела под земята, които придават зловеща атмосфера на парка.

Анкета
Коментари

Още от последните новини