Валери Симеонов скача в защита на традиоционната ракия

Валери Симеонов скача в защита на традиоционната ракия - E-Burgas.com

На етикета на всяка фабрично произведена бутилка ракия да пише колко процента е зърненият етанол. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов след среща в МС с представители на сдружение "Българска домашна ракия". Той добави, че ще бъдат подготвени законови промени, които да регламентират етикетирането. 

Това означава, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия само от грозде, сливи, кайсии, а и от зърнен етанол, защото българският стандарт позволява ракията да се произвежда от до 60% зърнен етанол, добави Симеонов. Той уточни, че зърненият етанол не е вреден, но не съответства на представата на потребителя за традиционна ракия. 

Зърненият етанол се произвеждал от същите производители на алкохол. Симеонов уточни, че когато си купуваме ракия на етикета не пише колко е процентът на зърнения продукт.

Вицепремиерът попита защо на кашкавала и сиренето трябва да пише какъв е процентът на палмовото масло, а на алкохола да не може да има такъв надпис за етанола. 

Мерките са вследствие атака от големите производители на алкохол, които обвиняват "малките", че произвеждат незаконен алкохол, за който не плащат акциз. Целта била те да бъдат отстранени от пазара. 

От сдружението се притесняват от сивия сектор, който е между 3000-6000 малки дестилационни казана и спрямо тях не се прилагат санкции и не се взимат мерки.

Симеонов обърна внимание, че България е единствената държава в ЕС, която позволява големите производители на спиртни напитки да не дават ясна представа какво и колко произвеждат.

Информацията в НАП била колко се произвежда, а не колко градуса е произведеното. 

Не искаме нищо друго освен законност, законност и законност, категоричен беше Валери Симеонов. 

Коментари

Още от последните новини