Ваканционно селище никне в местността Алепу

Ваканционно селище никне в местността Алепу - E-Burgas.com
снимка: DronBurgas

Институциите са дали зелена светлина за нов строеж на ваканционни селища в местността Алепу, в близост до едноименното блато. Районът е в близост до участъка, който преди две години бе заграден от кмета Панайот Рейзи, а впоследствие той обеща, че там няма да се строи.

На 23 май, РИОСВ – Бургас е излязла с положително решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение. То е за два комплекса „Алепу Вилидж“ и „Алепу – Бриз Вилидж“, както и за укрепване на близкото свлачище. Двата обекта ще са на обща площ 20 858 кв. м.

Въпреки че парцелът е гора, по-голямата част от него е обявена за урбанизирана територия, предназначена за курортни дейности. За други части, още през 2007 г. е направено частично изменение на Подробният устройствен план и са отредени УПИ (Урегулиран поземлен имот). В терените ще бъдат вдигнати комплекси с апартаменти, подземен паркинг, заведения, басейн, а първо трябва да се укрепи свлачището. Бъдещите комплекси ще са на едва 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“.

Въпреки че попада в две местности - защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитаия и дивата флора и фауна и защитена зона „Комплекс Ропотамо“ за опазване на дивите птици, от РИОСВ – Бургас дават зелена светлина на инвеститорите: „Алепу Вилидж“ Созопол, „Бриз 2000“ ООД Божурище и „ГБС Турс“ София. Именно наети от тях специалисти са изготвили Доклад за оценка на степента на въздействие, първоначално той е отхвърлен от екоинспекцията, след което е преработен и РИОСВ му е дала положителна оценка. Тези документи страдат от пороци, посочва Тома Белев от Асоциацията на парковете. Например – посочени са плътност и височина на застрояването различни от упоменатите в ЗУЧК.

offnews.bg

Коментари

Още от последните новини