В Свети Влас откриват сезона на Великден

В Свети Влас откриват сезона на Великден - E-Burgas.com

Летният туристически сезон в Свети Влас ще бъде официално открит на 2 май. Направено е всичко необходимо за осигуряване на успешен и динамичен сезон. Градът е готов да посреща туристи, плажовете са изрядни за подранили летовници, по-голяма част от заведенията, хотелите и комплексите са отворени, каза кметът Иван Николов. 

Началото на сезона съвпада с Великденските празници, за които хотели  предлагат специални оферти. По прогнози на туристическия бранш очакваният ръст на чужди туристи е 20-25 процента, като общия обем предполага да надхвърли нивата през 2014 година, която бе сравнително по-добра за туризма в сравнение с 2015-та.  Очаква се тази година силно присъствие на рускоговорящи туристи, немци, англичани, туристи от Израел,  Полша.  Повишено търсене се очертава през юли и август, като препоръката към българските гости, решили да почиват в Свети Влас е да направят резервации още отсега, а не да чакат в последния момент.

Ръст се наблюдава и при покупките на недвижими имоти от руски и английски туристи. Чужденците обикновено купуват за лично ползване. Към момента в града има близо 200 постоянно живущи  руски граждани, които добре се социализират и са много активни към проявите в града, каза Николов.

Стотици гости и чужди туристи ще събере на 2 май Свети Влас. Тогава е и празникът на града, който дава началото на летния Атанасовден. Тържествена Света литургия за здраве на жителите, за просперитет и благоденствие на града ще бъде отслужена в местния храм „Свети Атанасий Велики". Честванията започват от сутринта с веселби, народни изпълнения, концерти. За най-малките ще има  атракциони, павилиони със сладки изкушения, стрелбища, уреди за игри. От 14,30 часа в програмата е включен инструментален оркестър „Бисери” с ръководител Младен Малаков, фолклорни изяви на пенсионерския клуб, изпълнения на местния руски хор „Калина”. От 17.00 часа е официалното откриване с приветствено слово на кмета Иван Николов.  Ще има голям концерт на народната певица Славка Калчева. От 20.00 часа ще пее Нелина. За финал ще има светлинно шоу от мощна заря. Всички прояви на 2 май ще са на открита сцена на централния площад в града, пред сградата на кметството.

И тази година в Свети Влас ще се проведат редица летни прояви.  Събитията за Лято 2016 започват с Наградата за журналистика „Свети Влас”, която ще бъде връчена вечерта на 28 май, пред родния журналистически елит.  Премиум Рали 2016 за луксозни автомобили стартира  на 10 юни, а на 25 юни ще има ретро рали „Свети Влас”. Второто издание на Международния фестивал на изкуствата „Свети Влас” е с дати 1-5 юли, три фолклорни фестивала и много представления на детско творчество ще преминат на сцената на амфитеатъра, заедно с други значими събития за града.

В момента се довършва новия медицински център, който се намира над амфитеатър Арена. Центърът ще работи целогодишно и ще разполага с лаборатория, рентген, специалисти по график, ще работи със Здравната Каса и с повечето чуждестранни здравно-осигурителни институции.  

Коментари

Още от последните новини