В София въвеждат нови COVID мерки заради увеличаване на случаите

В София въвеждат нови COVID мерки заради увеличаване на случаите - E-Burgas.com

 

 

От началото на следващата седмица, столичното РЗИ ще въведе нови мерки за борба с разпространението на COVID-19. Решението е взето на фона на нарастващия брой новозаразени, които в последните дни показват устойчива тенденция към увеличение. Специални COVID зони ще бъдат създадени в някои от лечебните заведения в столицата с цел по-ефективно справяне с натиска върху болниците.

 

Мерките предвиждат реорганизация на болничните отделения, за да се отделят по-голям ресурс и внимание на пациентите с коронавирус, като същевременно се намали натоварването върху медицинския персонал. Заповедта на РЗИ идва след препоръки от здравните власти и е насочена към предотвратяване на възможни кризи в здравната система, ако заболеваемостта продължи да расте.

 

Висока заболеваемост и натиск върху здравната система

 

По данни на здравните власти, столицата продължава да е сред най-засегнатите региони в страната, като броят на хоспитализациите също се увеличава. За да се справи с това натоварване, се обсъжда и възможността за увеличаване на капацитета на COVID отделенията в определени болници и разширяване на възможностите за амбулаторно лечение.

 

Предстои също така да се прецени необходимостта от въвеждане на нови ограничителни мерки, свързани с масовите събирания и работата на обществените обекти. Здравните експерти подчертават, че ваксинацията остава ключова за овладяване на ситуацията, като се планират нови кампании за насърчаване на ваксинирането срещу COVID-19, особено сред уязвимите групи.

 

Тези мерки са част от по-широка национална стратегия за ограничаване на разпространението на вируса, особено преди зимния сезон, когато традиционно се наблюдава ръст на респираторните заболявания.

Коментари

Още от последните новини