В САЩ разрешиха съхранението на ваксината на Pfizer/Biontech при по-високи температури

В САЩ разрешиха съхранението на ваксината на Pfizer/Biontech при по-високи температури - E-Burgas.com

Американският регулатор разреши ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech да бъде транспортирана и съхранявана при по-високи температури, което ще улесни разпространението и прилагането ѝ, съобщи Асошиейтед прес. Това е едната от двете ваксини срещу коронавирус, разрешени за употреба в САЩ, припомня агенцията.

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) обяви, че дава разрешението, след като е направен преглед на нови данни, постъпили от базираната в Ню Йорк компания Pfizer  и германския й партньор BioNTech.

Ваксината, която се транспортира в замразени дози, вече може да се превозва и съхранява до две седмици при температури, които се поддържат от фризерите в аптеките, отбелязва Асошиейтед прес.

На 19 февруари Pfizer  подаде в агенцията данни, показващи, че ваксината остава стабилна до две седмици при температури, поддържани от стандартни фризери.

Досега ваксината трябваше да бъде съхранявана при изключително ниски температури - между минус 60 и минус 80 градуса, затова от компанията я транспортираха в специални контейнери със сух лед.

Местата за ваксиниране пък трябваше да разполагат или със скъпи фризери, поддържащи толкова ниски температури, или да добавят сух лед, или да поставят бързо всички ваксини от пратката, за да не се увредят. 

Коментари

Още от последните новини