В петък затварят детските градини, моловете и фитнесите в Бургас

В петък затварят детските градини,  моловете и фитнесите в Бургас - E-Burgas.com

Предложението ще бъде обсъдено още веднъж на 20 март по обяд, а ще влезе в сила същата вечер от 00:00 часа за срок от 14 дни

От 00:00 часа на 20 март (петък) затварят детските градини, моловете и фитнесите в Бургас. Това заяви директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров след двучасово онлайн заседание на областния кризисен щаб. Мерките ще бъдат в срок за поне 14 дни. 

Предложението ще бъде още веднъж обсъдено от щаба в петък по обяд, но според д-р Паздеров почти няма шанс то да не бъде прието. Много голяма вероятност има да бъдат затворени отново и заведенията. 

Другото взето решение днес е за преустановяване на всички културни и спортни мероприятия на територията на община Бургас, освен тези с международно участие.

Ще бъде увеличен броят на ковид леглата на 551. Тази сутрин в област Бургас е имало само 50 свободни легла, а 90% от целият фонд е бил зает. 

Според здравните експерти процентът на хората с изграден вече имунитет на база на брой преболедували, безсимптомни и ваксинирани е около 20 %. Ваксинацията в областта продължава спрямо националния план за ваксиниране, а именно първа фаза (медицински лица и медицински персонал), втора (учители и персонал от образователната система), трета (лица, практикуващи публични професии). Преустановено е поставянето на АstraZeneca. В област Бургас има пристигнали количества от Pfizer, oчаква се Moderna. Направена е организация, общините да помагат с автомобили за транспортиране на пациенти до триажните центрове, както и такива изписани от болнични заведения. Благодарение на нея натоварването върху екипите на Спешната медицинска помощ е намаляло.

По информация на РУО – Бургас броят на карантинираните паралелки е 19 паралелки. Броят на положителните лица е 72, а 1309 на контактните. Карантинираните лица от детските градини в областта са 40. Учениците от 1-5 клас, които се обучават онлайн са 279 ученици.

От ОД на МВР информират, че се наблюдават 5035 лица под карантина. Регистрирани са 2 случая на неспазване на карантината, същите ще бъдат докладвани на прокуратурата. Масирани проверки се извършват и в почивните дни. Текат засилени проверки по заведенията. Регистрирани са пропуски в отстоянието на масите и броя на посетителите. В рамките на една седмица органите на реда са съставили 25 акта, 38 е броят на протоколите за полицейско разпореждане. Акцент на проверките в заведенията е работата след 22 часа.

От Областния щаб ще настояват за  по-голямо количество ваксини.

 

 

Коментари