В крак с модата: Община Бургас си купува нов електромобил за 65 хил. лв.

В крак с модата: Община Бургас си купува нов електромобил за 65 хил. лв.  - E-Burgas.com
Двата електромобила Киа, които бяха закупени миналата година

Местната власт продължава да следва последователна политика за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт

Автопаркът на Общинската администрация в Бургас ще се увеличи с още един автомобил, след като за доставката му бе обявена обществена поръчка за избор на доставчик. Прогнозната стойност на поръчката е над около 65 хил. лв. с ДДС. Все още няма яснота към кое звено ще бъде зачислено новото возило, но вероятно ще бъде използвано от служители, които по-често работят "на терен". 

Изискванията към автомобила никак не са малко. Той трябва де бъде фабрично нов и неупотребяван. Двигателят трябва да бъде изцяло електрически с мощност минимум 60 к.с.; скоростна кутия – автоматична, а батерията да издържа с едно зареждане минимум 170 км; да развива максимална скорост не по-малко от 80 км/ч.. Изпълнителят също така ще се наеме да осигури пълно сервизно обслужване за гаранционния срок, като разходите за транспорт на превозното средство до най-близкия сервиз да са за сметка на доставчика. Очаква се автомобилът да бъде доставен тази пролет. 

Подобна покупка община Бургас и миналия март месец. Тогава към  автопарка бяха прибавени два екологични електромобила от марката Киа. По този начин се следва последователна политика за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт, в контекста на глобалните климатични промени и усилията на много държави по света постепенно да ограничават употребата на фосилни горива /нефт, газ, въглища/. Автомобилите тогава бяха зачислени към дирекциите "Околна среда"  и "Управление при кризи, обществен ред и сигурност", чиито служители са всеки ден на улицата. С едно зареждане на литиево-йонната батерия те могат да направят пробег от 212 километра.

Коментари

Още от последните новини