В Бургас дават старт на инициатива за създаване на Черноморски научно-технологичен център

В Бургас дават старт на инициатива за създаване на Черноморски научно-технологичен център - E-Burgas.com

На 30 октомври 2018 г. в гр. Бургас, Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев", от 13:00, под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков ще се проведе кръгла маса на тема "Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас", посветена на Международния ден на Черно море. Събитието се организира от Областна администрация - Бургас, Община Бургас и Черноморски институт. Кръглата маса има амбицията да обедини представители на централната и местната власт, институциите, бизнес и граждански сектор, изследователи, хора, свързани с морето, в дебат за аспектите на интегрираната морска политика. По време на събитието ще бъде даден старт на инициативата за създаване на Черноморски научно - технологичен център. Острата нужда от създаване на такъв център на територията на област Бургас пролича за пореден път около случая "Мопанг", когато се наложи да се използват лаборатории в столицата и други градове. По време на конференцията заместник-областният управител проф. Севдалина Турманова ще запознае присъстващите с детайли относно идеята за създаване на центъра.

На 31 октомври 16 милиона души от 6 държави отбелязват Международният ден на Черно море. За тези 6 държави морето е огледало на Световния океан с целия си потенциал и предизвикателства. Грижата за него е част от националните политики по свързаност и сигурност, част от усилието на регионите за непрекъснат и приобщаващ растеж, основен компонент на градските програми за подобряване на качеството на живот. На 31 май 2018 г., по време на 11-тото издание на Европейския морски ден в Бургас, представители на черноморските държави одобриха Декларация за ОБЩ МОРСКИ ДНЕВЕН РЕД ЗА ЧЕРНО МОРЕ (Декларация от Бургас), която отново постави фокуса върху сътрудничеството в Черноморския регион за създаване на обща морска програма с конкретни приоритети и действия в областта на транспортната свързаност, морския и крайбрежния туризъм, морско образование и обучение, морските изследвания и иновациите, морски инвестиции, защита на морската среда, наблюдение и мониторинг на околната среда.

В конференцията се очаква участие да вземат областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът на община Бургас Руска Бояджиева, Председателят на Комисията по околна среда в 44-то НС - Ивелина Василева, д-р Лозана Василева - заместник министър МЗХ, инж. Валентин Йовев - заместник министър МРРБ, Директорът на Басейнова дирекция "Черноморски регион" - Десислава Консулова.

 

Коментари

Още от последните новини