В България е активирана втора степен на опасност за българо-турската граница

В България е активирана втора степен на опасност за българо-турската граница - E-Burgas.com

В България е активирана втора степен на опасност - за българо-турската граница, по националния план за действие при извънредни ситуации.

Това обясни в кулоарите на парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова. Степента на опасност е била активирана с нейна заповед в средата на октомври.

Тя е свързана с „подготовката на условия, ако се случи третата степен - масово нахлуване на бежанци, да имаме готовност”, посочи Бъчварова.

„Една от мерките по нея е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони, за да могат да бъдат проверявани без да се нарушава процедурата. Не можем да пренебрегнем тази опасност”, обясни вътрешният министър и подчерта, че „преди няколко дни в изявление турският президент Ердоган казва, че до декември ще контролира бежанските потоци, а след това ще вдигне контрола върху потоците, които са насочени към Европа”.

Бъчварова уточни също, че над 90% от задържаните на границата със Сърбия в последната седмица имигранти са хора, които вече са регистрирани в България.

Междувременно военният министър Николай Ненчев обяви, че скоро българските военни, които помагат за отбраната на границата с Турция, ще могат да разчитат на по-добро облекло и оборудване, съобщи NOVA ТV.

„Изключително съм доволен от това, което видях, това, което разбрах. Много силно мотивирани са, с конкретни резултати. Само от специалните части за около месец имаме над 350 задържани човека. Давам изключително висока оценка”, заяви министър Ненчев, който днес посети границата с Турция.

„Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница.“, подчерта той. Според военния министър информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия, не е оптимистична.

Ненчев добави, че при необходимост в района на границата могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана. „Виждам, че хората от малките населени места в пограничните райони са спокойни, когато нашите момчета са около тях“, каза той.

Коментари

Още от последните новини