В Ахтопол почитат Св. св. Константин и Елена с посещение на параклис на светците

В Ахтопол почитат Св. св. Константин и Елена с посещение на параклис на светците - E-Burgas.com

Жители и гости на Ахтопол ще отпразнуват заедно Деня на Свети Константин и Елена, отбелязван от Църквата на 21 май.

"Желанието ни е да възродим една малко позабравена традиция, свързана с празника на нашия град и честването му на параклиса „Св.Св. Константин и Елена”. Повечето ахтополци са участвали в тържествата, а най-младите знаят за тях от близките си, пазещи спомени и предания за святото място", коментират организаторите.
Параклисът „Св.Св. Константин и Елена” се намира на около 2 км. югозападно от Ахтопол, до стария път за с. Бродилово. Той е един от малкото запазени в района на града, известен някога с над 40 свети места. Възстановен е през 1972 г. по инициатива на ахтополеца Панайот Демирев.
"Ахтополският панагир, посветен на покровителите на града Св. Константин и Елена е най-голямото събитие за местните жители и се организира всяка година в първата събота на месец юни. В миналото хората от града отивали със свещеника в параклиса още от сутринта, за да измолят от Бога здраве, благоденствие, сполука и да почетат светците, както подобава. След освещаването на лековитата вода от аязмото и курбана, тържествата продължавали до късна вечер. Под сянката на вековната дъбова гора ехтели странджански песни и се виели хора. Имало и народни борби, за които пристигали участници от цялата страна, а легенди за тях се разказват и до днес", разказват от сдружение Лумен.
От няколко години насам, светската част на празника се провежда в Ахтопол. Водосветът и раздаването на курбана, при хубаво време, се организират на параклиса, но са все по-слабо посетени и традицията постепено замира.

В призив на местната църква се казва:"Приканваме всички, които имат желание и възможност, да се включат както в празника, така и в подготовката за 21 май. Наясно сме, че съществуват доста неудобства, свързани с транспорт, почистване и привеждане на мястото в подходящ вид. Считаме обаче, че като добри християни, трябва да се подкрепяме в трудностите, да уважаваме вярата и ценностите си, за да ги предаваме на децата си. Нека всички заедно да почетем Св. Константин и Елена в неделя. Да възродим този свят празник и облика на параклиса такъв, какъвто го помним! И пак ЗАЕДНО да празнуваме в първата юнска събота на градския площад!
Предварително благодарим на всички, които ще ни подкрепят! Очакваме ви!" 

Ето и програмата за празника:

18 МАЙ (ЧЕТВЪРТЪК) – Почистване на района около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, както и на самия параклис.

21 МАЙ (НЕДЕЛЯ) – Празнична програма:
9.00ч. – Света литургия – храм „Възнесение Господне”(стария храм), Ахтопол
11.00ч. – Тръгване за параклиса „Св. Св. Константин и Елена”
11.30ч. – Водосвет
12.00ч. – Освещаване на празничния курбан
12.15ч. – Фолклорна програма

*Приемаме доброволци!
*За допълнителна информация и въпроси – отец Йордан, храм „Възнесение Господне”- Ахтопол

Коментари

Още от последните новини