Увеличиха присъдата на Калоян Манев, който дрогиран уби авер в адска катастрофа край Меден рудник

Увеличиха присъдата на Калоян Манев, който дрогиран уби авер в адска катастрофа край Меден рудник - E-Burgas.com

Състав на Бургаския апелативен съд измени присъда и увеличи наказанието на 25-годишния Калоян Манев, за причинено от него тежко ПТП, завършило със смърт на пътник и контузия на друг, от три години лишаване от свобода на три години и осем месеца лишаване от свобода.

Калоян Манев е признат за виновен в това, че на 31.01.2015 г. на булевард „Захари Стоянов“ на около 50 м. преди първото кръстовище за  ж.к. „Меден рудник“ с посока на движение от кв. „Долно Езерово“ - ж. к. „Меден рудник“, след употреба на наркотични вещества –метамфетамин и метаболит на тетра-хидрокарабинол, съдържащ се в марихуана – канабис, при управление на МПС – лек автомобил „БМВ“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Милко М./30г/ от Бургас.

Подсъдимият и близките на загиналия мъж са обжалвали постановената тригодишна ефективна присъда на ОС – Бургас.

Пресцентърът на БАС припомня, че инцидентът се случва при тежката пътна обстановка, проливен дъжд и образуван воден слой на пътното платно. Манев управлявал автомобила си със скорост около 97 км.ч., с включени светлини. Той предприел изпреварване на автомобил. Скоростта на колата и стичащата се дъждовна вода по пътното платно са създали условия за възникване на аквапланинг, довел до загуба от страна на водача върху контрола над автомобила. Той напуснал пътното платно отдясно, като се ударил последователно в мантинела и указателна табела, след което забил предната си странична дясна част в тролейбусен стълб. И тримата мъже, които били без предпазни колани, изпаднали в безсъзнание от третия удар, като седящият на предна дясна седалка – починал в резултат на получените травми. 

На първа инстанция делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Според въззивният съд исканията на частните обвинители и техния повереник за увеличение размера наказанието за частично основателни, а искането на подсъдимия и защитника му за отлагане изпълнението на наказанието лишаване от свобода – за неоснователно.

Становишето на втората инстанция е, че става въпрос за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Водачът е употребил наркотици, драстично е нарушил ЗДП – шофирал е с двойно по-висока от допустимата скорост, при тежка пътна обстановка, в тъмната част на деня, в населено място на булевард, представляващ представляващ важна пътна артерия, вследствие на високата скорост и създалия се аквапланинг, станалият неуправляем лек автомобил осъществил три отделни, последователни удара с различни свои части в крайпътни съоръжения; настъпилия вредоносен резултат - смърт на един млад човек, лека телесна повреда на друго лице, тотално унищожение на лекия автомобил, собственост на трето лице. Съдебният състав е приел, че подсъдимият е личност с относително висока степен на обществена опасност и с трайно установяваща се склонност към пренебрегване на правилата в обществото. Той е два пъти санкциониран за нарушения на пътя преди ПТП-то и има присъда за грабеж. Поради това възивната инстанция е преценила, че за извършеното престъпление следва да се определи по-високо по размер  наказание лишаване от свобода.

Съдът е определил първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип. Манев е лишен от правото да управлява МПС за срок от четири години, считано от влизане на присъдата в сила.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

Коментари

Още от последните новини