Умна система прави пътуването по АМ "Тракия" по-сигурно

Умна система прави пътуването по АМ

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за разработване и внедряване на интелигентна система за сигурност на движението по магистрала "Тракия", която да следи трафика, да предупреждава за аварии и при нужда да пренасочва движението в тунел "Траянови врата".

Прогнозната обща стойност на поръчката е 7.2 млн. лв., а срокът за изпълнение е 2 г. Финансирането е по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.

Според проекта в тунела "Траянови врата" ще бъде изградена уникална за България интелигентна система за автоматична идентификация на инциденти (Automatic Incident Detection –AID). Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби, така че при инцидент в едната тръба трафикът да се пренасочва по другата, информира пътната агенция. В съоръжението ще бъде монтирано ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална
и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на съоръжението.На магистралата ще бъдат монтирани и 40 електронни информационни табели (Variable message signs), по 20 във всяка посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя. Агенцията напомня, че преди 2 години за първи път на участъци от първокласната и второкласната пътна мрежа бяха монтирани 20 електронни информационни табели, което даде възможност шофьорите да получават бърза и сигурна информация за пътната обстановка, въведените ограничение и алтернативните маршрути.С изпълнението на проекта за първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от "Тракия". Целта е повишаване на безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта.

Друга новост е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение (Weigh in motion). Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки. Очаква се по този начин значително да се намали износването и увреждането на пътната настилка и съоръженията на автомагистралата.

dnevnik.bg

 

Коментари

Още от последните новини