"Умна" бургаска улица попадна в международна кампания за градски решения

Бургаска улица и софийски проект, наречен "Пясъчна политика" са включени в кампания на европейската платформa "Еurocities", посветена на иновативни проекти, архитектурни новости и екологични решения.

В кампанията, озаглавена "100 дни, 100 начина", са представени добри практики на 140 големи и малки града от 30 европейски страни, между които София, Бургас, Будапеща, Варшава, Барселона, Берлин, Риека, Вилнюс, Нант, Лодз, Измир, Солун.

Високотехнологичната улица "Богориди"

"Разхождайки се по улица "Богориди"в Бургас имаш чувството, че се връщаш към миналото - ниските сгради напомнят за стила на рококо от по-ранна епоха, а в тази новоремонтирана пешеходна зона няма нито една кола, която да ти пречи", пише авторът на материала за българския град Антъни Колклъф, цитиран от "На морето.бг.

Част от високотехнологичните обновления са масички за зареждане на компютри и телефони, електрически велосипеди, безплатен безжичен интернет, енергоспестяващо осветление, интелигентна система за събиране на отпадъци, отбелязва Колклъф.

Въпреки че не замества истинското пътуване, можете да се разходите в Бургас и от бюрото си, тъй като градът съществува във виртуалната реалност. "VR Бургас" е съвместен проект между Община Бургас и местни артисти, имащ за цел да стимулира местния културен живот и туризма.

"Пясъчната политика" на София

Как мигранти от трети страни и местните жители да постигнат взаимно разбирателство, да си бъдат полезни и да прекарват добре, както децата общуват в пясъчника - това е идеята на проекта ИНТЕГРА, организиран от Асоциацията за развитие на София. "Пясъчната политика" цели събиране и обединяване на знанията на хора от различен произход, неправителствени организации, академични среди, гражданско общество и мигрантски групи, за да се създадат нови идеи - "точно по същия начин, по който децата играят в пясъчника", коментира директорът на асоциацията Севдалина Войнова. В рамките на инициативата опит от приемането на мигранти ще споделят и представители на градове от Словения, Хърватия и Чехия.

Други проекти

Хелзинки, Бърно и Билбао вземат участие в кампанията чрез екологични проекти. Финландската столица превърна известната си пешеходна зона "Iso Roba" в екологична улица с настилка от естествен камък, слънчеви енергийни покриви, LED осветление и подземни резервоари за задържане на дъждовна вода.

В Бърно са създадени все повече нови велосипедни и пешеходни алеи, подкрепя се производството на електромобили и пестенето на електрическа енергия в жилищните сгради.

Билбао пък е градът с най-нисък процент на използване на автомобили в цяла Испания. Това е постигнато чрез проект за градска мобилност, целящ по-лесното предвижване на автомобили, намаляване на броя на пътните произшествия и увеличаване на пешеходните пространства.

Източник: "Дневник"

Коментари