Украински круизен кораб се е отклонил необяснимо от курса си в Черно море

Украински круизен кораб се е отклонил необяснимо от курса си в Черно море - E-Burgas.com

Украинският круизен кораб "Генерал Ватутин" по неизвестна причина не е пристигнал в Одеса и се отправил към Ростов на Дон в Югозападна Русия, пишат украинските медии."Генерал Ватутин", потеглил на 1 юни от Киев, излязъл от град Вилков в Одеска област в понеделник и се отправил към Крим. През нощта преминал покрай южния бряг на полуострова, анексиран от Русия през март 2014 г. Кримското пристанище Севастопол, недалеч от което е преминал лайнерът, се намира на стотици километри югоизточно от Одеса.Няма обяснение за тези действия, отбелязва одеското издание "Думская" и цитира представители на компанията, организираща пътешествия с него, според която няма информация за придвижването на плавателния съд. Тя не дава и информация колко пътници има на борда.

"Генерал Ватутин", пуснат на вода в края на осемдесетте години на миналия век, от 2005 до 2013 г. работи по круизната линия Киев - Ялта - Одеса с чуждестранни туристи. В момента е собственост на базираната в Гърция компания "Брийз круиз лайнс лимитед".

Руското онлайн издание Lenta.ru отбелязва, че няколко дни по-рано представители на украинските власти са гласували улица, носеща (подобно на круизния лайнер) името на съветския генерал Николай Ватутин, сражавал се срещу нацистите, да се преименува на "Роман Шухевич" в памет на лидер на украинска националистическа фракция от Втората световна война, забранена в Русия.

През април руските гранични власти в Крим задържаха украинския риболовен кораб "Рибарят от Херсон" с обвинение, че незаконно е преминал държавна граница. През юли 2015 г. украински танкер с нефт и мазут беше спрян край Крим заради липсваща документация за съда и екипажа.

Коментари

Още от последните новини