Уикенд кухня: Как се прави пухкава питка с масло /снимки/

Уикенд кухня: Как се прави пухкава питка с масло /снимки/ - E-Burgas.com

Продукти:

1 кг. бяло брашно, 1 кубче прясна мая, около 350 милилитра прясно мляко, 4 броя яйца, 1/4 пакетче масло, супена лъжица захар, чаена лъжичка сол.

Приготвяне:

Кубчето мая се слага в купичка и към него се добавт две супени лъжици брашно. Посипват се със захарта и се добавят около 3 супени лъжици прясно мляко, затоплено до температура около 40 градуса. Разбърква се добре и се оставя на топло, за да втаса. Когато това е станало, купичката се изпълва.

Брашното се пресява праз сито. Отделят се една-две шепи от него за омесването. Към останалото се добавя солта, млякото, втасалата мая с брашно от купичката и яйцата /единия жълтък се отделя за намазване/. Тестото се омесва в широк съд, като за да не лепне, отвреме-навреме се добавя по малко брашно. Разточва се, като по време на точенето се посипва по малко брашно, за да не лепне. Навива се на руло, слагат се малки парченца масло или се намазва с разтопено масло и от рулото се режат парчета, така, че да се оформят като розички, шитоки по около два сантиметра. Подреждат се в подходяща по размер застлана с хартия за печене или намаслена тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. Това може да стане във фурната, на температура до 50 градуса. Процесът протича с различна скорост и отнема от половин до около един час. Накрая отгоре се намазва с жълтък и се посипват сусамови, макови, ленени или други семена. Добавят се и парченца масло. Пече се в загрята до 200 градуса фурна. В началото фурната се включва на горно и долно печене, за да се загрее добре. Когато се сложи питката, горните нагреватели се спират. След около 20 минути температурата се намаля до 100- 150 градуса и се оставя за още около 15 минути във фурната. Накрая се пуска вентилатор или горно печене за още около 10-15 минути до окончателно изпичане.

Галерия
Коментари