Уикенд кухня- как да направим лесен тиквеник

Уикенд кухня- как да направим лесен тиквеник - E-Burgas.com

Зимата е сезон, който предразполага към домошарство. През уикенда е особено приятно кухнята да се изпълни с ухание на нещо току-що изпечено. Ако обичате да похапвате сладки неща, лесно и сравнително бързо можете да приготвите едно традиционно за нашата страна печиво-тиквеник. Ето една рецепта за вкусното кулинарно изкушение, която преди да споделим с Вас изпробвахме, за да сме сигурни в резултата, който ще се получи.

Около 1 килограм обелена и почистена от семената тиква се настъргва-на ренде или в кухненски робот. Задушава се в за около 10 минути с 3-4 супени лъжици олио, кафена чаша смлени или счукани орехи, лешници или бадеми, шепа стафиди, 1-2 чаени чаши захар и чаена лъжичка канела. Количеството на захарта зависи от това колко сладко желаете да бъде печивото.

Така приготвената плънка се разпределя върху кори за баница, които се навиват на руло и се подреждат в тава, дъното на която е предварително леко намазано с олио.

Отделно се приготвя сироп от около 1 чаена чаша вода, 6-7 супени лъжици захар и 2 супени лъжици олио. Със сиропа се залива подготвения за печене тиквеник. Пече се в загрята до 200 градуса фурна около 40-50 минути. Отначало фурната се пуска на горно и долно печене докато загрее добре. Когато се сложи печивото в нея, се остава само на долно печене за около 20 минути. После се пускат и горните реотани и евентуално вентилатор за по-добро разпределение на топлината. Градусите се намалят до 150 и се пече до получаване на характерния златист цвят.

Сервира се нарязана на парчета, след като изстине. Може да се посипе с пудра захар.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Уикенд кухня- как да направим лесен тиквеник - E-Burgas.com

Аналитика