Уениците в Бургаския затвор са 55, учат по специална образователна порграма

Уениците в Бургаския затвор са 55, учат по специална образователна порграма - E-Burgas.com

Само в корпуса на Бургаския затовр има 55 лишени от свобода ученици и за тях е осигурена не само образователна програма, но и училище, което е филиал към учебното заведение в Сливенския затвор. Това заяви директоът на затвора Бринимир Мангъров.

„55-та ученици са разпределени между 1-ви и 4-ти клас, а още 19 учат в паралелки в затворническото общежитие „Житарово“. С някои рецидивисти  трудно се работи, но това не може да бъде причина да спрем да работим с тях“, каза директорът на затвора.

Той добави, че друг начин за развиване, интегриране и образоване на затворниците  е полагането на обществено полезен труд, като в скорошните големи снегове бяха мобилизирани голям брой затворници, които помагаха в почистването на спирки и алеи в град Бургас, като от началото на тази година по заявка от Общината са били предоставени между 10-20 лишени от свобода.

„Това е дългогодишна  законова практика, която осъществявме съвместно с Областна и Общинска администрация, при която затворници се ангажират в почистването на корита на реки, поддръжка на спирки при зимни условия и терените на общински сгради“, обясни Бранимир Мангъров.

Той добави, че за лишените от свобода, които полагат доброволен труд се приспадат дни от присъдата им, като два дни положен доброволен труд се счита за три изтърпяно наказание.

Коментари

Още от последните новини