Удавилите се край Слънчев бряг младежи били братя

Удавилите се край Слънчев бряг младежи били братя - E-Burgas.com

Силно мъртво вълнение е причината за удавянето на двамата братя край Слънчев бряг. Трайчо и Тихомир бяха на 19 и 20 години и пристигнали няколко часа по-рано от София с група приятели.

Според очевидци на инцидента момчетата влезли в морето около 11 ч - малко след като се появило мъртвото вълнение. Когато ги извадили, единият бил издъхнал, другият все още имал пулс, но не успял да се пребори за живота си, съобщава "Труд".

„Едва трети ден съм на работа, а сулганът, както наричаме силното мъртво вълнение дойде“, казва старши спасителят на бургаския плаж Петър Русев.

Той и колегите му смятат, че причината за появата на мъртвото вълнение може би е нестабилното време.

„Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът“, обясни Русев. По традиция „мъртвакът“ идва около 2 август - Илинден по стар стил.

За сулган (мъртво вълнение - б.а.) предупредиха и от Варненско, където от течението са били спасени четирима души. Инцидентите се случили в събота, когато за първи път това лято се появи мъртво вълнение и на повечето постове бе вдигнат червен флаг.

„За щастие случаите бяха сравнително леки и не се наложи намеса на медицински екипи, но в неделя положението се влоши допълнително и затова навсякъде къпането е забранено“, обясни Георги Есов, шеф на спасителите на варненските ивици. Той каза, че първо духнал силен североизточен вятър, който утихнал, а след часове пак се развилнял. Образувала се опасна комбинация от ветрови вълни и мъртвак.

Спасителите винаги съветват, щом мъртвото вълнение дойде, никой да не припарва в морето. Мъртвакът е много опасен, защото повлича в подводни ями и ако те хване, трябва да плуваш не към брега, а успоредно на него. Освен това попадналият в течението в никакъв случай не трябва да се паникьосва и да гребе енергично, а трябва да се отпусне максимално и да се остави на вълната. Тя сама ще го отнесе на безопасно място.

Коментари

Още от последните новини