Удължиха срока за изпълнител на паметника на Коджакафалията

Удължиха срока за изпълнител на паметника  на Коджакафалията - E-Burgas.com

Удължава се срокът за избор на изпълнител, който да изработи реплика на паметника на Александър Георгиев - Коджакафалията, съществувал през първата половина на миналия век. Осигуряването на допълнително време стана по настояване на Община Бургас. Мотивите на администрацията за това са, че Бургас трябва да има паметник на своя благодетел.

Заради своята щедрост и милосърдие Коджакафалията се нарежда до най-големите дарители в България. През целия си живот той помага със средства на бедни, сираци и за развитието на града. През 1911 година Коджакафалията прави своето завещание, с което дарява огромно количество имоти и средства на съгражданите си.

Именно по тази причина поставянето на паметник на Коджакафалията в Бургас е тема, която се коментира в общественото пространство от години. След решение на Общинския съвет от април 2015 година за изработка на реплика на оригиналния паметник на големия дарител, Община Бургас обяви конкурс, но изпълнител на заданието не беше избран.

На 1 август 2018 година Община Бургас отново стартира процедурата за проектиране и изпълнение на реплика на съществувалия през първата половина на 20-ти век паметник на Александър Георгиев. До края на законовия срок за подаване на документи не постъпи нито едно предложение. По тази причина Общината оповести удължаване на първоначалния срок за получаване на оферти по обществената поръчка. Въпреки това оферти за изработка на реплика на паметния знак отново не постъпиха.

През месец май 2019 година Община Бургас отново рестартира процедурата. Междувременно бе уведомено Дружество на художниците - Бургас и бе изнесена информация в публичното пространство за възможността за подаване на предложения за изработка на паметник-реплика на Александър Георгиев - Коджакафалията. Оферти за участие в процедурата се приемаха до 17.15 ч. на 24.06.2019 г., но отново в деловодството на Община Бургас не постъпи официално предложение. Затова Община Бургас предприе за пореден път действия за удължаване срока за подаване на оферти.

Още за конкурса вижте на адрес: https://www.burgas.bg/bg/notice/details/62/39039

Коментари

Още от последните новини