Учители: Методите в българското образование са остарели, нужна е промяна

Учители: Методите в българското образование са остарели, нужна е промяна  - E-Burgas.com

Eдин от начините за привличането на интереса на учениците е създаването на лично отношение

Един от проблемите на българското образование е това, че методите, които се използват, са малко остарели. Учениците в момента се интересуват от нещата, които ги завладяват. Това каза Георги Василев, основател на Teaching Alpha, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Желанието за високи оценки и доказване по този начин постепенно тотално излиза от приоритетите на учениците“, посочи Василев.

Той разказа повече за дейността на Teaching Alpha. По думите на Василев основен фокус на проекта са учителите, които трябва по-адекватно да ангажират вниманието на учениците в класната стая.

„Събираме фонд от добри практики, до който учителите да имат свободен достъп, да използват или да надграждат тези идеи“, обясни гостът.

Според Зорница Велинова, 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", един от начините за привличането на интереса на учениците към историята е създаването на лично отношение.

Тя разказа за свой проект, в който учениците е трябвало да създадат собствена книга, чийто разказ се развива в избрана от тях историческа реалност.

Велинова добави, че задачата е била предназначена за учениците от 9. клас, а технологичната част от нея е била те да се научат да обработват текстове, да странират, да направят графичния дизайн на корицата.

По думите на госта една от основните трудности в клас е децата да намерят смисъла в изучаването на материала.

„В много голяма част от случаите децата не знаят за какво учат дадени неща. Практическата полза от материала понякога липсва. Смисълът остава скрит за тях“.

Според нея дискусиите в клас зависят от начина, по който учителят подхожда, тъй като той е този, който води учениците - те трябва да му имат доверие и да го следват.

„Ясно поставените критерии от страна на учителя са гарант за доверие“, смята Велинова.

Василев посочи няколко инициативи на учители у нас като примери за добри, иновативни практики, променящи образователната система. Кои са те - вижте във видео материала.

Коментари

Още от последните новини