Училището във Ветрен ще се топли на дървесни пелети

Училището във Ветрен ще се топли на дървесни пелети  - E-Burgas.com

Модерна отоплителна система ще бъде изградена в ОУ „Христо Ботев“  в квартал „Ветрен”, съобщиха от Община Бургас. За производството на топлинна енергия ще се използва гориво от биомаса под формата на дървесни пелети. В момента училището е отоплено, но старият котел, радиаторите и топлопроводите на парното са амортизирани и се нуждаят от ремонт.

В момента тече процедура по избор на изпълнител за изграждането на новата отоплителната система. Котелът на инсталацията ще бъде оборудван с напълно автоматизирана горивна камера и горелка с автоматично запалване. Съоръжението ще е снабдено със система за пожарна безопасност и предотвратяване на обратно горене. Правилното протичане на отоплителния процес ще гарантират вентилатор за въздух, пепелопочистващо устройство, бункер за гориво, контролен пулт за управление и регулиране на мощността.

ОУ „Христо Ботев“ се състои от две сгради. Всяка от тях ще има самостоятелна връзка с котелното помещение. Топлопроводите ще са снабдени с електронни циркулационни помпи, които ще имат контролер за настройване на тяхната работа в зависимост от изискванията на системата. Помещенията в училището ще бъдат оборудвани с висококачествени алуминиеви радиатори.

Подобна отоплителна централа функционира в комплекс „Меден рудник“. Тя бе модернизирана по проект на Община Бургас и обслужва училищата „Елин Пелин“ и „Константин Петканов“ и детска градина „Морска звезда“.

Финансирането на инсталациите за отопление на бургаските училища се осигурява по одобрен проект на Община Бургас по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, чийто програмен оператор е Министерството на енергетиката.

Коментари

Още от последните новини