Учениците от Музикалното започнаха честванията по повод 68 години от рождението на Емил Чакъров

Учениците от Музикалното започнаха честванията по повод 68 години от рождението на  Емил Чакъров  - E-Burgas.com

С  мултимедийния концерт-спектакъл "Непреходното" на учениците от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"  в Летния театър  бе даден старт на честването на 68 години от рождението на големия български диригент Емил Чакъров. Режисьор на концерта бе Христо Симеонов. 
На сцената талантът си демонстрираха солистите  Весела Коршутова, Галя Димитрова, Михаела Тенев - Мишел, Стефан Якимов, Кристиян Кънев, Иво Василев,  Александър Стаматов и Иво Гичев, както и децата от класовете по "Класически балет" и младите артисти от специалност  "Актьорско майсторство", Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Младежки хор с диригент Анета Данаилова и Вокален ансамбъл "Фортисимо" с педагог Милена Добрева.
Програмата за честване на годишнината от рождението на големия диригент продължава на 29 юни с ретроспективната изложба "Животът на Емил Чакъров". Тя ще отвори врати за посетителите при вход свободен от 18.00 часа в галерия-музей "Георги Баев" на бул. "Демокрация".
Отново там ще бъдат излъчени новогодишни концерти на Националния фестивален оркестър от периода 1987 - 1990 г. под диригентството на Емил Чакъров.
* Емил Чакъров е роден в Бургас през 1948 г. За първи път хваща диригентската палка на 11-годишна възраст. Когато е на петнайсет, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране "Херберт фон Караян" в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин.
Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър Tonhalle - Цюрих, и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.
На 1 септември 1989 г., Емил Чакъров е обявен за постоянен гост-диригент на Ленинградския симфоничен оркестър. Чакъров е добре познат като оперен диригент, появява се на пулта на Ковънт гардън, Лондон ("Евгений Онегин"), Метрополитан, Ню Йорк ("Севилският бръснар"), Maggio musicale fiorentino ("Танхойзер"), Миланската Ла скала, Сан Карло, Неапол ("Кармен"), Ла Фениче, Венеция ("Бохеми") и Хюстън, САЩ ("Борис Годунов", "Аида").
Емил Чакъров умира през 1991 г. на 43-годишна възраст в болница в Париж.

Коментари

Още от последните новини