Учениците от Морското ще имат предимство при кандидатстване във ВВМУ ,,Н.Й. Вапцаров"

Учениците от Морското ще имат предимство при кандидатстване във ВВМУ ,,Н.Й. Вапцаров

* Висшето военноморско училище приема учениците от ,,Корабоводене и КММ" на летен морски лагер

След по-малко от две седмици възпитаници на Морската гимназия в Бургас ще участват в летен морски лагер във ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" - Варна. Той ще се проведе от 22 до 26 юни. Осмокласници от иновативната специалност "Корабоводене и Корабни машини и механизми" ще бъдат настанени в студентското общежитие на ВВМУ. Там те ще живеят и ще се хранят заедно с курсантите, а на занятия ще ходят облечени с новите си униформи.

По време на лагера учениците ще се обучават в четири направления - гребане, морско дело, видеозаснемане с дрон и базови умения по управление на кораб.

За уточняване на програмата в Бургас пристигна кап. I ранг проф. Калин Калинов - зам.-началник на ВВМУ, който се срещна с инж. Христина Жабова - директор на Морското училище, и кап. инж. Пламен Симеонов - зам.-директор.

Учениците ще се завърнат с нови знания от предстоящата практика. Те ще изучават устройството и оборудването на гребно - ветроходна лодка, ще наблюдават звездното небе, учейки астрономия, ще връзват морски възли, ще гребат и ще имат стрелкова подготовка във виртуално стрелбище, както и тренировки на тренажори по управление механизмите на кораба. Ще проведат и учебно  плаване с яхта.

По време на престоя си учениците от Бургас ще бъдат зрители на постановката "Любов по време на карантина", сътворена от варненските курсанти. От Висшето военноморско училище те ще получат униформени шапки и специални бележници, за да си водят записки. Със завършване на курса учениците от Морското училище ще придобият сертификат и талон за предимство при кандидатстване във ВВМУ. Обучението ще има и втори етап, който ще се проведе в Бургас между 1 и 11 септември.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г. От държавна, тя стана собственост на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на предлаганото обучение.

 

Коментари

Още от последните новини