Ученици влязоха в бургаския съд

Ученици влязоха в бургаския съд - E-Burgas.com

Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" и бъдещи съдебни администратори от паралелката "Съдебна администрация" в Средно училище "Йордан Йовков" посетиха Районен съд – Бургас в Денят на българската Конституция и юрист. С тази инициатива Бургаският районен съд стартира Дните си на отворени врати.

 "Денят на Конституцията е ден за размисъл. Връщане към общочовешки ценности като справедливост, отговорност, разбирателство! Професията на юриста е желана от Вас, младите хора, затова с радост Ви приветстваме и насърчаваме да сте знаещи, мислещи и спазващи законите в името на добруването!", с тези думи Административният ръководител – председател на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов посрещна гостите.

Районният магистрат Пламена Събева представи на учениците работата си като съдия и процесите в наказателното право, в което съдийства. Лекторката коментира основните принципи при определяне на наказанията. Най-големият процент на неправомерните деяния, които разглежда районният съд като инстанция са кражбите, грабежите, управлението на моторни превозни средства след употребата на алкохол и наркотици. Съдия Събева разказа за методите на събиране на доказателства, на база на които, съдът обективно да постанови своята присъда.

Символно с датата, младите хора получиха като подарък книжка – Конституцията на Република България и информационни брошури за работата на съдебната власт, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Учениците от Гимназията по строителство, участници в програмата "Училища – посланици на Европейския парламент" за първи път посещават Съдебната палата. Те се запознаха отблизо и с работата на деловодствата на Районен съд – Бургас.

Дните на отворени врати в Районен съд – Бургас продължават и днес, с посещение на ученици от Английска езикова гимназия "Гео Милев".

Галерия
Коментари

Още от последните новини