Ученици от ПМГ се запознаха с наказнията за наркотици

Ученици от ПМГ се запознаха с наказнията за наркотици - E-Burgas.com

Районният съдия Анатоли Бобоков дискутира с десетокласници на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков" темата за наркотичните вещества, тяхната употреба и наказателната отговорност. Лекторът запозна учениците със съставите на това престъпление, което регламентира закона – управление на моторно-превозно средство след употреба на наркотични вещества; държание на наркотични вещества и тяхното разпространение.

В началото на дискусията магистратът разказа как едно дело влиза в съда, етапите по събиране на доказателства и съставянето на обвинителен акт. За младите хора интерес предизвика и въпроса за наказателната отговорност на непълнолетни. Съдия Бобоков представи различни казуси от своята практика. „Всеки съдия е подчинен на своето вътрешно убеждение и на закона. Присъдата се постановява единствено и само по доказателствата по делото", коментира лекторът.

 Учениците получиха като подарък книжка – Конституцията на Република България, издание изработено съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката за Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Коментари

Още от последните новини