Ученици от бургаската IT гимназия спечелиха „Хакатон“ - 2019

Ученици от бургаската IT гимназия спечелиха „Хакатон“ - 2019 - E-Burgas.com

Възпитаници на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации спечелиха голямата награда на "Хакатон" - 2019. Те участваха с проект на мултифункционален робот, който прилага интелигентна система за напояване. Едновременно с това роботът измерва влажността и температурата на почвата и определя точното количество вода, което трябва да се използва.

 

Темата на "Хакатон" - 2019 бе "Създаване на приложения за синя икономика". По време на състезанието бяха коментирани актуалните тенденции за развитие в IT сектора от водещи български и международни лектори.

Акцент в презентациите бе проектът на Община Бургас на тема "Инициатива за син растеж". Доц. Александър Димитров - ръководител на катедра "Екология и опазване на околната среда", представи лекция на тема "Кръгова икономика".

Състезанието се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас и се организира с изключителната подкрепа на Община Бургас, фирмите "Технологика", ScaleFocus, Codific, "Мусала Софт", "Клъстер ИКТ Бургас", ERP Bulgaria, EPAM, Sutherland, BluAct, MSCOMP.

В тазгодишното издание на "Хакатон" участваха 20 отбора с общо 67 състезатели. Целта на инициативата е да дава поле за изява на млади хора с интереси в разработването на софтуерни приложения.

Коментари

Още от последните новини