Ученици от Английската гледаха отблизо дело за кражба в съда

Ученици от Английската гледаха отблизо дело за кражба в съда - E-Burgas.com

Дванадесетокласници от Английска езикова гимназия „Гео Милев" присъстваха на наказателен процес в Окръжен съд – Бургас. Визитата бе част от образователните инициативи по програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която съдии от Бургаските окръжен и районен съд изнасят открити съдебни уроци.

Младите хора наблюдаваха с интерес изслушването на свидетел и вещи лица по дело, с предмет – кражба в особено големи размери, представляваща тежък случай. Съдията-докладчик, Стефан Стойков, говори с учениците за основни принципи в наказателното право, ролята на държавното обвинение, събирането на доказателства по делото, веднага след приключване на заседанието.

Утре, окръжният магистрат Симеон Михов, ще изнесе пред десетокласници от гимназията лекция за разделението на властите според Конституцията на Република България и ще представи функциите на съдебната власт.

Съдии от Окръжен и Районен съд – Бургас ще продължат изнасянето на открити съдебни уроци в три бургаски гимназии и едно основно училище до края на учебната година.

Коментари

Още от последните новини