Ученици от АЕГ „Гео Милев“ обраха наградите от няколко национални конкурса

Ученици от АЕГ „Гео Милев“ обраха наградите от няколко национални конкурса - E-Burgas.com

Четири призови места по изобразително изкуство завоюваха ученици от АЕГ „Гео Милев“ в Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, посветени на Никулден, организиран от Община Бургас и Народно читалище “Фар – 1946”. Призьорите са Ива Дикова, Николай Николов и Стела Радева. Специална награда получи Таня Николова. Това не са единствените успехи на школата по изобразително изкуство в елитната гимназия, която въпреки дистанционното обучение продължава да покорява върхове в национални и международни конкурси.

Трима са учениците от АЕГ “Гео Милев” с призови места в националния конкурс за рисунка “Морето не е за една ваканция” 2020 година. Габриела Пехливанова от 12 клас грабна първото място за компютърна рисунка, първо място за рисунка отиде при Весела Ефремова от 9 клас, а призовото трето място за графична рисунка отиде при Калоян Йорданов от 8 клас. Със своя живописна творба Александра Георгиева спечели трето място до 18 години в конкурса ”ARTCONTESTOR. com” в град Стара Загора.

Изобразителното изкуство е сред изключително добре развитите предмети в АЕГ „Гео Милев“, благодарение на отдадеността на старши учителя и ръководител на арт клуб ”Палитра” – г-жа Златка Коева. Заради добрата школа, доказала се в годините, гимназията успешно си партнира с филиала на НХА в Бургас от неговото създаване. Ден преди старта на онлайн обучението, младите творци от филиала в Бургас на Националната художествена академия откриха своя изложба в елитната гимназия. На откриването присъства директорът на бургаския филиал доц. Димо Колибаров, който подчерта доброто сътрудничество, което академията има с елитната гимназия. Идеята на изложбата бе с творби, маркиращи българските традиции, да бъде отбелязан Деня на народните будители. Преминаването в онлайн обучение лиши много от учениците от възможността да се докоснат до художественото майсторство на възпитаниците на НХА, затова изложбата ще продължи до тяхното завръщане в класните стаи.

Успехите на АЕГ „Гео Милев“ не свършват с отличното представяне на школата по изобразително изкуство. Талантливата Алекса Георгиева от 10 клас е призьор и на международния конкурс „Аз обичам Черно море“, където печели първо място за поезия. Николай Петков от XI клас се класира на първо място в раздел „Литература“, категория  „ХІ клас“ в Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба с разказа си „Аптека“. С грамота бе отличен и преподавателят му по български език и литература Костадинка Недялкова. В IX национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои, който се провежда в рамките на XXII национален фестивал на детската книга Сливен 2020, беше отличена Алекса Кирилова с поощрителна награда за изработената от нея кукла. В организираният от Фондация БЕСТ за региона на източна България есенен турнир по речеви умения на английски език, който тази година протече онлайн, Денислав Драчев (10а), Малена Малчева (10в) и Ясен Жеков (10а) грабнаха трофея в категория „Дебати“ за възрастова група 10-12 клас. Денислав Драчев заслужено спечели и наградата за най-добър дебатьор. Два от отборите на „новаците“ (8-9 клас) донесоха на гимназията две победи в първи кръг на турнира, една победа в третия кръг и една победа в 4-ти кръг.

В празничния декември гордост на гимназията донесе и дългогодишният учител по математика Бойко Пандев. В нацоналния конкурс за учители и студенти за теми по математика с ниво за извънкласна работа в диапазон от I до XII клас, организиран от фондацията „Миню Балкански“ и Педагогическа асоциация „Образование без граници“, г-н Пандев спечели първо място в категория XI-XII клас. Неговата разработка „Приложение на вектори при решаване на някои видове алгебрични и геометрични задачи“ вече е отпечатана в самостоятелен брой на списание „Образование без граници“.
 

Коментари