Ученици и лекари започнаха благородна кауза, ето как ще бъде закупен следващият кувиоз в МБАЛ

Ученици и лекари започнаха благородна кауза, ето как ще бъде закупен следващият кувиоз в МБАЛ  - E-Burgas.com

Бургаски ученици от Строителния техникум и лекари от неонатологичното отделение към МБАЛ-Бургас започнаха нова благородна инициатива, в която са на път да се включат и много граждани. Всеки, който пожелае може да събира пластмасови капачки, които ще бъдат рециклирани и получените средства ще бъдат събирани за закупуване на нов кувиоз. Това разкриха самите инициатори днес в бургаската болница.

Всъщност идеята се родила по подобие на такава във Варна, която бързо била забелязана от учениците от Строителния техникум, които я обсъдили и в момента я реализират. „Съответно разбрахме и че още много хора ще последват нашия пример и ще се включат. Целта е освен да опазим околоната среда и да помогнем на нашата болница за събирането на кувиоз. Ще събираме капачките, ще ги рпедаваме за рециклиране и получените пари ще дарим за каузата“, коментират от Строителния техникум.  

Междувременно всички граждани, които желаят да събират капачки ще могат да ги оставят при охраната на входа на болницата или в някое училище. От здравното заведение са осигурили стая, в която ще бъдат складирани чувалите с капчаки. Лекарите от неонатологичното отделение ще ги предават на фирмите за рециклиране.

„Парите, които ще вземем ще бъдат събирани за закупуването на апаратурата. В момента разполагаме с около 15 кувиоза. Проблемът, е в това че те се амортизират и се налага непрекъснато обновяване на тази апаратура, защото и тя има някакъв живот. Повечето ни кувиози са от 1996“, обясни началникът на неонатологичното отделение в МБАЛ-Бургас д-р Стелияна Томова.

Цената на един е различна в зависимост от оборудването и класа му, както и от това дали е предвиден за интензивно лечение или специални грижи. Зависело и от това откъде се закупува един кувиоз, но цената му варира от 10 хил. лева нагоре.

Засега въпреки че е още е започнала отскоро кампанията е успешна макар и за краткия си период учениците са събрали големи количества капачки, а учениците се включвали активно.  От ОУ „Антон Страшимиров“ и ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ също са изявили желание да се включат, в момента изчакват официално да бъде обявена кампанията.

Галерия
Коментари

Още от последните новини