Учени откриха в естествена среда вирус, близък до COVID-19

Учени откриха в естествена среда вирус, близък до COVID-19 - E-Burgas.com

Група учени от Китай и Австралия откриха у прилепи коронавируса RmYN02, който прилича по структурните си свойства на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи в."Саут Чайна Морнинг пост", цитиран от БТА. Това е доказателство за естествения произход на новия коронавирус, който предизвика пандемия.

Образци от RmYN02 са събрани в югозападната китайска провинция Юнан между май и октомври миналата година. В структурата му са открити патогенни елементи, сходни с аминокиселините в SARS-CoV-2. Преди това учените смятаха тези аминокиселини за необичайни, посочва изданието.

"Резултатите от изследванията ни говорят, че тези аминокиселинни съставки, които преди изглеждаха доста нетипични, могат да възникнат по естествен път в бетакоронавирусите", отбелязва проф. Шъ Вейфън от Първия медицински университет в Шандун.

"Това дава сериозни доказателства срещу хипотезата за лабораторния произход на новия коронавирус SARS-CoV-2", добавя той.

Западни медии и политици, сред които и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, изразиха мнения, че коронавирусът се е разпространил по света след изпускането му от лаборатория в  Китай.

Коментари

Още от последните новини