Творци от няколко държави се събират в Бургас през май

Творци от няколко държави се събират в Бургас през май - E-Burgas.com

Творци от 4 славянски държави ще се включат в тазгодишното издание на Майски срещи "Свято слово", които се провеждат ежегодно в гр. Бургас и се посвещават на делото на първоучителите - светите братя Кирил и Методий.

Тази година форумът ще се проведе в дните от 14 до 17 май със специалното участие на писателите Татяна Вуйович Костич и Родолюб Чорич от Черна гора,  Наталия Ерменкова и Елена Асатурова от Русия, Весна Ацевска и Санде Стойчевски от Македония и българските участници Наталия Недялкова, Николай Фенерски и младият поет Георги Д. Георгиев.

В началото Майските срещи бяха част от "Славянска прегръдка" с главен организатор Елка Няголова от Варна. От 2010 година те са самостоятелен бургаски форум с гости от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия, Чехия и България, на който  всеки се чувства специален, получава нужното внимание, възможност за изява и покана да сподели творческите си тайни с най-младите бургаски таланти.

За четвърти пореден път откриването ще бъде в Дом на писателя - един литературен оазис без аналог в страната ни.  Традиционно съпровождащо Майските срещи събитие е "Часът на поета" на остров Света Анастасия,  в което гостите и бургаски поети от различни поколения се състезават на откритата сцена на фона на морето за най-атрактивно поднасяне на авторска творба,  участват в конкурса на губернатора Павлин Димитров  "Вдъхновени от острова". Четенето продължава в археологическия комплекс "Акве калиде" и Поетичното кафене на Несебър.

Главен организатор на Майски срещи на славянските творци "Свято слово" е Народно читалище "Любен Каравелов 1940". Партньори са Община Бургас, Бургаска писателска общност и РЕКИЦ "Читалища".

Медийни партньори: Телевизия  RN, в. "Компас", БНР Бургас.

 

Хубавото е, че тези международни прояви имат своето развитие и продължение във времето, те възпитават нова публика, откриват чрез конкурсното начало нови творци от всички поколения. След Майските срещи "Свято слово" книгите на поетесите Роза Боянова и Милка Стоянова, на младата  авторка Анамария Коева и белетриста Атанас Радойнов бяха издадени в Скопие.  Книгата с нови стихове на Борче Панов от Македония, вдъхновени от Бургас, о. Света Анастасия и "Акве калиде", излезе  в електронен вид и със сигнални печатни екземпляри в издателство "Либра Скорп" - Бургас.

В най-авторитетните литературни издания в страните на чуждестранните гости бяха публикувани стихове и разкази на българските участници, а в бургаското сп. "Море" и в. "Компас" бяха публикувани преведените на български език творби на участниците в Майските срещи. За 10-годишнината на форума излезе сборник "Свято слово" със стихове на участниците в него, със съставители Калина Тельянова - учредител и доскорошен организатор на форума, и Роза Боянова.

Мечтата на  бургаските писатели е Майските срещи на славянските творци "Свято слово" да прераснат в резидентна програма и да се превърнат в  голям литературен фестивал.

Коментари

Още от последните новини