Турски професор: Идващите на пазар българи са причина за многото заразени в Одрин

Турски професор: Идващите на пазар българи са причина за многото заразени в Одрин  - E-Burgas.com
tanyagotravel.com

Това твърди председателят на лекарската камара в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун, цитиран от DHA.

Тревожната тенденция засягала и съседните райони Къркларели и Текирдаг, затова професорът настоява: „Следователно трябва да бъдат наложени ограничения за това“.

Броят на заболелите на 100 хиляди души, обявен от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, е 178,54 в Одрин. Процентът на напълно ваксинираните в града е 81,5 на сто.

„Виждаме, че българите са изключително концентрирани в Одрин. Коефициентите на ваксинация в България са изключително ниски, а броят на случаите и смъртните случаи са се увеличили през последния месец. Трябва да се въведат ограничения.

Дори и да няма решение на провинциалния хигиенен съвет, търговците трябва да внимават. Не бива да се допускат хора в магазините без маски. През зимните месеци, когато възможността за проветряване в магазините вече е ниска, вирусният товар, който се натрупва в околната среда, ще разболее хората, служителите, а също така и пазаруващите. Ще смущава идващите клиенти", казва проф. Алтун.

В Истанбул и Анкара се проведоха спонтанни демонстрации, които бяха разпръснати от полицията, посочват информационните агенции.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и оттегляни на управляващата партия на справедливостта и развитието от властта.

Във вторник турската лира падна от 11,37 на 13,21 лири за един долар. Анализатори изтъкват, че това е най-резкия спад от 20 години насам. Това стана факт, след като турската централна банка намали лихвения си процент с 15 на сто.

Коментари

Още от последните новини