Туроператори и информационни центрове на нож

Туроператори и информационни центрове на нож - E-Burgas.com
[caption id="attachment_129731" align="alignnone" width="626"]n_77859_1 novini.bg[/caption]
Туроператорите у нас възроптаха срещу работата на информационните туристически центрове и тяхното право да продават пакетни услуги. Това стана ясно от жалбата, която недоволните туроператори подадоха в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По думите на директора на Института за анализ и оценка на туризма Румен Драганов, жалбата е отправена заради наредба, подготвена от Министерството на туризма. В нея е посочено, че туристическите информационни центрове вече ще имат и търговски права, поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR. "Разбирам притеснението на туроператорите", каза Драганов - "Но самите информационни центрове са ситуирани от туроператори, които действат на терен. Те реално продават техните пакети". Той обясни, че туристическите центрове се финансират от държавата и по-конкретно, от отделните общини, в които се намират. С новата разпоредба, освен продаваните пакетни услуги на туристическите компании, информационните центрове ще могат да предлагат и единични туристически услуги. По този начин от 19 години работи информационния център "Света по туризъм" във Велико Търново, обясни Драганов. “Това е един прекрасен пример за това как биха могли да работят и другите туристически центрове”, добави той.
По темата се включи и директорът на "Туризъм в столицата" Иво Маринов. Той обясни, че наредбата все още не е в сила за информационния център "Туризъм" в София.
Маринов също приветства идеята на министерството и опроверга опасенията, че туристическите информационни центрове ще изземат функциите на туроператорите.
Коментари

Още от последните новини