Туристическият бранш внася кадри от Украйна, Молдова и Беларус

 Туристическият бранш внася кадри от Украйна, Молдова и Беларус - E-Burgas.com

 

Стажанти от Украйна, Молдова и Беларус ще запълнят дефицита на кадри в туристическия бранш през този сезон. Това заявява за агенция "Монитор" шефът на Регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, по време на откриване на традиционната специализирана трудова борса в Добрич. Борсата е организирана от Агенцията по заетостта, а в нея участваха ресторантьори и хотелиери от цялото ни Черноморие.

Според Димитров, тази година се очаква ръст на туристите с около 7 – 10 на сто. Увеличение ще има от всички пазари, но основно от страните от ЕС и от Русия. „Вече има регистрирани ранни записвания около 8%. Борсите продължават до 20 април, така че тепърва ще се променя ситуацията, надявам се към по-добро,” коментира Димитров.

Заплатите в бранша са увеличени от 7 до 15 процента, подчерта той. Рецепционистите ще получават около от 900 лв. брутна заплата, готвачите – 1 000 лв., главните готвачи – 1 200 лв., камериерките – между 700 и 800 лв. На голяма част от персонала се осигурява и безплатно спане, храна и транспорт.

Работодателите търсят кадри във всички позиции - камериерки, рецепционисти, готвачи, сервитьори, бармани, спасители, аниматори, градинари, общи работници.

Коментари

Още от последните новини