Три питанки и една удивителна за Бюджет 2018 в Бургас

Три питанки и една удивителна за Бюджет 2018 в Бургас - E-Burgas.com

Интересува ли ви как ще бъдат похарчени малко над 221 млн. лв.?

221 275 000 лева е общата рамка на бюджет 2018 в Бургас. Това стана ясно в навечерието на Коледа миналата година, когато проекта за бюджета бе публикувана на официалната страна на община Бургас. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности по Закона за Държавния бюджет на Република България за 2018 година и собствени приходи за държавно делегирани дейности е 86 848 747 лева. Общинските приходи са 95 965 549 лева, а средствата от европейските фондове - 38 461 660 лева. 

Бюджетът ще бъде представен утре пред общественноста на мащабна пресконференция, а само няколко часа по-късно ще бъде проведе първото от общо две обществени обсъждания с граждани по темата. Тепърва ще става ясно за какво община Бургас ще разходва средства през следващата година, какви ще бъдат приоритетите и в каква посока ще тръгне града. Не това обаче са питанките, за които се намеква в заглавието.

Първа питанка: Закъснялото обявяване

Община Бургас си бе създала традиция, според която бюджетът за следващата година се обявяваше малко преди празниците. 

Тази година бе избрана датата 8 януари, което само по себе си не е проблем, тъй като става дума за закъснение с едва две седмици. Странното в случая е друго. Времето между обявяването на бюджета и общественото обсъждане, на което гражданите могат да изкажат своите притеснения, забележки и препоръки е само няколко часа. При сегашната ситуация става така, че бюджетът ще бъде обявен в 12:00 часа на обяд, а в 18:00 часа бургазлии ще бъдат поканени на обществени обсъждане в Дома на Нефтохимика. С по-голям късмет могат да се похвалят жителите на "Меден рудник", които ще имат малко повече от 24 часа, за да помислят върху плановете на общината за развитието на техния комплекс, след което да изразят своята позиция по темата в спортна зала „Никола Станчев“.

Важно е да се уточни, че тези обсъждания не са само с формален и информативен характер, тъй като от тях се води протокол, в който се вписват всички притеснения на гражданите. Община Бургас пък е длъжна по един или друг начин да реагира на тези притеснения с адекватен отговор. 

Втора питанка: Само две обществени обсъждания

На този етап от община Бургас са обявили само две обществени обсъждания на бюджета - едно в Дома на Нефтохимика и едно за най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". Доскоро дебати се правиха за всички отделни териториални дирекции и съставни селища. Причината е съвсем логична - проблемите на хората в село Маринка, са различни от проблемите на хората в квартал "Долно Езерово" и на тези от комплекс "Славейков".

Поради тази причина общираните чинно обикаляха за срещи с граждани, на които да обяснят какво е приготвила община Бургас за тях през следващата година. На срещите хората можеха да попитат и да потърсят сметка за калната улица пред входа си, за неработещото осветление до училището на децата им или за недобре изпълнения ремонт на някой булевард да речем. По всичко изглежда, че тази година това няма да се случи, а бюджетът ще бъде представен като едно общо цяло за общината, без значение дали живеете на село или в центъра на Бургас.

Трета питанка: Малко време за предложения

При въпросното обявяване на Бюджет 2018 на 20 декември миналата година от община Бургас се обърнаха с призив към гражданите да бъдат активни и да изпращат своите писмени предложения и препоръки на електронен адрес. Беше направено уточнение, че това може да стане само в работните дни и не по-рано от два дни преди обществените обсъждания. Работните дни между 20 декември и 8 януари обаче са точно седем, тъй като тогава са Коледа и Нова година, както и няколко уикенда.

На пръв поглед седем работни дни не изглежда толкова малък период, за да се напише едно кратко писмено предложение до общината. Въпросът е какво точно могат да напишат гражданите, след като не разполагат с цялата информация, а единствено сухи данни за общата рамка на бюджета през 2018 година. Все пак би било хубаво, ако на въпросният имейл са пристигнали повечко питания на граждани, а още по-хубаво би било, ако те са получили отговор.

И една удивителна

В никакъв случай не искаме да твърдим, че има някаква конспирация в обявяването на бюджета.  Зад въпросните три питанки може би стоят адекватни отговори или по някаква друга причина община Бургас да е решила да смени тактиката тази година. 

Както винаги обаче всичко зависи най-вече от гражданите на Бургас, които трябва да решат как да действат в тази ситуация и да покажат, дали проблемите на града ги вълнуват пряко. За целта всички заинтересувани трябва да посетят двете обществени обсъждания в понеделник и вторник, където да зададат своите адекватни въпроси, препоръки, притеснения и забележки. В крайна сметка това е право, което никой не може да им отнеме.

 

Обществени обсъждания

8 януари, от 18 ч., в Дома на Нефтохимика.

9 януари, отново от 18 ч., в спортната зала „Никола Станчев“

Коментари

Още от последните новини