Тревожно! По 2500 нови случая годишно на пациенти с рак регистрират в Бургаския онкодиспансер

Тревожно! По 2500 нови случая годишно на пациенти с рак регистрират в Бургаския онкодиспансер - E-Burgas.com

Всяка година в Бургаския онкодиспансер регистрират 2500 нови случая на пациенти с онкологични заболявания. Това каза пред е-Бургас управителят на КОЦ-Бургас д-р Христо Дечев. По думите му комплексният център обгрижва близо 20 хил. души от областите Сливен, Ямбол и Бургас.

„Част от пациентите са започнали лечение  в национални центрове, частни болници, но идват при нас за продължаване на лечението, което не се прави никъде в нашия регион. При нас може да се правят сериозни анализи за период не по-малък от 10 години и за съжаление тази тенденция е към трайно увеличаване на пациентите с онкологични заболявания. Анализите, които се правят от Световната здравна организация и европейските служби сочат, че ние в следващие 10 г. може да очакваме за съжаление увеличение такова, каквото е процента на повишение от 10 години назад. Ние не можем да го контролираме това, не можем да го спрем , това ще се случи и ние трябва да сме готови да реагираме“, допълни д-р Дечев.
По думите бургаският онко диспансер не отстъпва по условия за лечение на други големи ценрове в страната. В Бургас се лекуват хора от далечни градове като Лом и Силистра. 

Готвим се доколкото можем. Сега предстои да закупим втори линеен ускорител. В проектанска част се намира строежа на сградата по химиотерапия. Подготвяме аптеката според новите  изисквания, увеличихме леглата по лъчелечение. Можем да поемем повече хора, които не са от Бургас и няма къде да нощуват. Правим каквото можем, разчитаме и на помощта на общината.
Често идват хора при мен, които са се лекували в Турция. Изказват възхищение колко е хубава болницата и как прилича на хотел, но затова , че са си продали апартамента нищо не казват.

Гледаме да направим, така че да се лекуват тука и да имат същите условия и новата болница и тя да прилича на хотел , та да идват тука, а не да ходят там. Ние не отстъпваме по нищо от това, което се прави в другите държави“, е категоричен  Дечев.
Той изрази надежда, че в най-скоро време и с въвеждането на радиохирургията като метод, Бургаският онкодиспансер ще се превърне в регионален център за лечение на пациенти с ракови заболявания. 

Коментари