Трети сме по ръст в ЕС по продажби на нови автомобили

Трети сме по ръст в ЕС по продажби на нови автомобили - E-Burgas.com

България е трета по ръст сред страните от ЕС по отношение на покупките на нови автомобили през първите четири месеца на годината, сочи статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА), разпространена днес. От януари до април в страната са купени 9086 нови леки коли, или точно с 20% повече от същия период на миналата година. От всички обхванати от статистиката страни само в Хърватия (25.3%) и Румъния (22.3 на сто) скокът в търсенето е по-голям.

Третата позиция на България по отношение на ръста обаче не е сериозен повод за радост, тъй като срещу 9086 продадени нови коли стоят над 100 хиляди втора употреба. Според данни на КАТ, за регистрациите в страната за първите три месеца на годината, от получилите номера 51 848 леки коли, малко над 70% (или 36 322 броя) са на възраст над 10 години. Тези, произведени преди до шест месеца са едва 6083.

Данните на АСЕА показват, че продажбите на нови автомобили в страните от ЕС през април за по-ниски с 6.6% спрямо същия месец на миналата година, като основната причина са почивните дни около великденските празници. Това първо забавяне на търсенето от пет месеца насам.През април тази година в страните от ЕС са продадени 1 191 034 нови леки автомобила. От големите пазари най-сериозен е спадът във Великобритания (-19.8%), следват Германия (-8.0%), Франция (-6.0%) и Италия (-4.6%).

Любопитна подробност е, че в т.нар. нови страни членки на ЕС, които се присъединиха към съюза след 2004 година, има ръст от 8.2%. С малко над 14% повече сделки отчитат и търговците на автомобили в България.За първите четири месеца на годината ръстът на продажбите в страните от ЕС е 4.7%, като той се формира от 5 332 854 нови регистрации. На всички пазари, с изключение на финландския, има повишаване на търсенето.

Коментари

Още от последните новини