Участниците във Фестивала на зелениката посетиха тракийски светилища, параклиси и извори с лековита вода /галерия/

 Участниците във Фестивала на зелениката посетиха тракийски светилища, параклиси и извори с лековита вода /галерия/ - E-Burgas.com
Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

Над шест хиляди души се събраха в местността Ямата край странджанското село Граматиково, за да се включат във Фестивала на зелениката. Тази година той се проведе за четиринадесети пореден път.

Старт на традиционното събитие даде директорът на ДПП „Странджа” инж. Димо Димов. Той връчи три награди за особени заслуги към природозащитното дело и развитието на района на инж. д-р Дико Патронов, считан за един от бащите на най-големия в страната природен парк, Георги Димов, който и днес се грижи за ИПЦ „Горска сбирка” в с. Граматиково и Киро Киров от с. Кондолово.

Приветствия поднесоха кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, кметът на община Царево инж. Георги Лапчев и проф. Иван Палигоров. Сред гостите на фестивала беше народната представителка от ПП ГЕРБ, журналистката Диана Саватева. Тя не изневери на страстта си да документира факти и събития и след края на официланото откриване, направи множество снимки.

През двата фестивални дни участниците имаха възможност да се включат в девет различни туристически маршрута, по които преминаха рекорден брой участници. Те посетиха някой от най-интересните обекти в района-древни тракийски светилища, извори с лековита вода, параклиси и гори със зеленика-един от най-красивите цъфтящи храсти. Преминаха през живописни местности, насладиха се на неповторими гледки между вековни дървета и видяха растения, които не се срещат никъде другаде по света.

Посетителите опитаха различни странджански деликатеси, представени по време на кулинарен конкурс, в който се включиха десетки местни жители. Имаше много песни и танци, а за семействата с малки деца беше организирано атрактивното състезание „Мама, татко и аз”.

На огромната поляна-център на събитието беше запален голям огън, около който се виха хора до късно след полунощ. Веселието беше прекъснато за кратко от проливен дъжд с гръмотевична буря. Те предложиха на останалите на открито невъобразим небесен спектакъл и не попречиха на ентусиастите от палатъчния лагер да останат на мястото през цялата нощ. На другата сутрин най-ранобудните посрещнаха изгрева на Слънцето, слушаха песните на безбройните птици и се научиха да разпознават песните им с помощта на водач интерпретатор.

Празникът завърши с комбинираните авто-пешеходни маршрути до защитена местноста „Марина река”, наречена още Живият музей на терциерна Европа и „Птиците на Велека”, преминаващ край Синеморец и устието на красивата река.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини