"Тракия икономическа зона" се разширява към Бургас

Разширяването на проекта "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ към Бургас обяви вчера инж. Емил Янков, мениджър "Бизнес развитие" на ТИЗ, по време на IV-тата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017", организирана от Градът Медиа Груп в Sofia Event Center. Той добави, че към зоната се включва и община Хасково.

Вече е подписан меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти на територията на община Бургас между кмета на черноморския град Димитър Николов и председателя на "Клъстер Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включва към обхвата на "Тракия икономическа зона".

Страните ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България; за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилността на работната сила; за осигуряване обучен персонал за работни места в индустриални, логистични и търговски обекти. Те ще обединят усилия за подпомагане и привличане на български и чуждестранни инвеститори, извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, промотиране на проекта "Тракия икономическа зона" на вътрешни и международни икономически форуми, създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори, създаване на публично-частни партньорства и осъществяване на инвестиционни инициативи с участието на Община Бургас и дружества, членове на "Клъстер Тракия икономическа зона".

Всъщност "Тракия икономическа зона" доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини, посочи инж. Янков. ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство.

Коментари

Още от последните новини