Топ 5 на най-предпочитаните лаптопи и техните особености

Топ 5 на най-предпочитаните лаптопи и техните особености  - E-Burgas.com

Лаптопокалипсис. Така можем да опишем пазара на компютри от последното десетилетие, в което делът на лаптопите расте постоянно за сметка на този на стационарните машини. Тази тенденция се засили допълнително след появата на Covid-19 пандемията и бумът при дистанционната работа и учене.   

Повишеното търсене е и възможност за производителите да пуснат на пазара нови и нови модели, които да се прицелят по-точно в разнообразните нужди на потребителите. Цялото това многообразие обаче често води до объркване, а изборът на нов лаптоп се превръща във все по-сложна задача.  

Защо е важно да проучим различните марки преди закупуване на лаптоп? 

Няма универсално правило кой производител да изберете, защото това зависи лично от вашите предпочитания и нужди. Онези от вас, които са свикнали да работят с Windows по-трудно биха адаптирали работата си към друга операционна система. И обратното, почитателите на MacOS, която позволява свързаност на всички устройства на марката, ще се чувстват по-комфортно с лаптоп на Apple. А потребителите, които не са сигурни от какво точно имат нужда, могат просто да експериментират.  

Така или иначе всички компании се състезават да направят възможно най-достъпни за масовия потребител всички иновации, които се появяват на пазара. Разбира се, преди да се впуснете в търсенето, е добре да направите проучване какво се предлага. И да си отговорите на въпроса - защо ми е нужен преносим компютър? Когато знаете какво търсите, ще ви е по-лесно да го откриете.  

Ако работите повече в движение, е по-добре да си вземете мощен, но в същото време и компактен лаптоп с по-издръжлива батерия.  

Ако работите повече стационарно и използвате по-тежки програми, със сигурност трябва да помислите за мощен лаптоп и по-голям екран.  

Ако се занимавате с дизайн, ще ви бъде по-удобно, ако лаптопът е компактен и дисплея му е с по-високо качество.  

Вариантите са много. В следващите редове можете да се запознаете с някои от най-предпочитаните модели през последните месеци, а вие сами ще прецените плюсовете и минусите им.  

Кои са топ 5 на най-предпочитаните лаптопи? 

ASUS M509DA 

Размери:  360x22.9x235 mm 

Дисплей: 15.6” (39.62 см.) 1920x1080 (FHD) 

Процесор: AMD Ryzen 5 3500U (2.1 - 3.7 GHz, 4 MB)  

Памет: 8 GB DDR4 2400 MHz 

ASUS M509DA е бюджетен вариант, като качеството отговаря и на цената му.  Съчетава добра производителност и бързина, като с лекота се справя с ежедневните офис задачи и сърфирането в интернет. Ако обаче ви се налага да извършвате повече операции или да работите с по-тежки програми, то може би този модел не е за вас.  

Откъм медийни характеристики също се представя добре. Оборудван е с достатъчно и различни видове портове, за да не се налага да си купувате допълнителни адаптери.  

Разочароващото в този модел е екранът, който не впечатлява с резолюция, освен това е матов и с нисък контраст. Моделът разполага и с не особено голяма батерия за лаптоп, която е само 32Wh и осигурява около 5 часа и 30 минути време за работа.

Ultrabook HUAWEI MateBook D14 

Размери:  322.5x15.9x214.8 mm 

Дисплей: 14” 1920x1080 (FHD) 

Процесор: AMD Ryzen 5 3500U  (2.10 - 3.70GHz, 4MB) 

Памет:     8GB (1x 8192MB) - DDR4, 2400MHz 

Huawei MateBook D14 е предпочитан избор от студенти, защото се справя с лекота с ежедневните задачи. Откъм дизайн нямаме никакви забележки. Този лаптоп е ултратънък и изключително удобен за пренасяне, а освен това цената отговаря на качеството. Лаптопът се зарежда със  зарядно за лаптоп USB-Type C в синхрон с тенденцията за уеднаквяване на адаптерите на потребителските устройства.

Отстрани изглежда сякаш от Huawei са повлияни от смартфоните, защото този лаптоп има скенер за пръстови отпечатъци (което се наблюдава при други модели на различни производители). Но може би най-интересното и необичайно е камерата, която е вградена в клавиатурата и “изкача” когато я включите.  Според Huawei това всъщност е допълнителна защита - можете да я приберете  когато не я използвате, следователно няма да се налага да си залепяте стикери, за да я криете (което е много разпространена практика). 

DELL Inspiron 3793 

Размери: 415.4x25x279.2 mm 

Дисплей: 17.3” 1920x1080 (FHD) 

Процесор: Intel Core i7-1065G7 (1.30 - 3.90 GHz, 8 MB) 

Памет:     8 GB DDR4 2666 MHz 

Dell Inspiron 3793 без проблем ще се справи с ежедневните задачи и сърфирането в интернет, а големия му дисплей го прави предпочитан за гледане на филми.  

Освен това от Dell са се постарали с клавиатурата (както винаги), която е много удобна за писане.  

В графата с минусите ще споменем батерията, която е 42Wh и осигурява около 5 часа време за работа. Малко е нелогично да се сложи толкова малка батерия за лаптоп с толкова голям дисплей. Някак си всичко се обезсмисля. Вторият минус на лаптопа е липсата на порт за USB Type-C. Разочароващо е, предвид това колко се изписа за стандартизацията в последните месеци и как все повече и повече компании се стремят към това.    

HP 15z-db100 

Дисплей: 15.6” 1920x1080 (FHD) 

Процесор: AMD Ryzen 7 3700U 

Памет:     8 GB 

HP 15z-db100 също е бюджетен вариант. Той разполага с много удобна за писане клавиатура.  Освен това от гледна точка на охлаждане лаптопът наистина се представя много добре. Този модел ще се справи иделално с ежедневните ви задачи, а в допълнение на това разполага с достатъчно добра батерия, която ще ви осигури до 6 часа време за работа.  

Откъм минусите ще сложим лошото качество на изработка - корпусът е пластмасов и не е особено стилен като изработка. И може би най-разочароващото - тъчпад-ът, който като цяло не работи много добре,  но в крайна сметка повечето потребители така или иначе не го използват, за това от HP явно са решили, че могат да не влагат излишни ресурси в него.  

APPLE MacBook Air 13 

Размери: 325x17x227 mm 

Дисплей: 13.3” 1440x900 

Процесор: Apple M1 (3.20 GHz, 16 MB) 

Памет:     8 GB LPDDR4X 4266 MHz 

За почитателите на Apple – от компанията направиха нов страхотен модел. MacBook Air вече разполага с новия процесор на Apple – M1. Така този лаптоп е по-бърз от всякога и все по предпочитан както за работа, така и за развлечение.  

Дизайнът му е тънък и лек, което означава, че спокойно можете да го сложите в чантата си и да разчитате на него по всяко време.  

Батерията му може да ви осигури до 8 часа време за работа с едно зареждане, което означава, че можете да разчитате на него, че спокойно ще изкарате работния ден (стига да сте го заредили преди това).  

Клавиатурата и тъчпад-ът са стандартните за Apple, отново са добре изпипани и с елегантен дизайн.

Дисплеят е запазената марка на Apple – Retina Display, който разполага с богати и живи цветове и прави гледането на филми на него удоволствие. Единственият му минус е, че е малък, но все пак нали трябва да е компактен.  

Заради тенденцията лаптопите да стават все по-тънки от компанията са махнали голяма част от потровете, следователно ще ви се наложи да си купите допълнителни адаптери.   

Коментари

Още от последните новини