Терористът Чатаев е част от групировка, обезглавила BG шофьори

Терористът Чатаев е част от групировка, обезглавила BG шофьори  - E-Burgas.com

Ахмед Чатаев, сочен за организатор на атентата на летището в Истанбул, е свързан с групировка, отговорна за обезглавяването на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 г., съобщиха турски медии. Справка в черния списък за борба с тероризма на САЩ, в който Чатаев фигурира от 2015 г., сочи, че чеченецът е свързан с организацията “Джама'ат ал-Таухид уал Джихад” (“Единобожие и джихад”). Тя се смята за клон на “Ал Кайда” в Ирак.

На 8 юли 2004 г. “Единобожие и джихад” обяви, че е отвлякла Георги Лазов и Ивайло Кепов, и заплаши да ги екзекутира, ако САЩ не освободят всички иракски затворници. Българите са хванати, докато превозват автомобили, купени от иракски граждани в Германия. Няколко дни по-късно групировката излъчи запис с обезглавяването на един от двамата нашенци. Екстремистите обвиниха българското правителство, че е съюзник на американците, като участва с военни сили в кръстоносния поход в Ирак.

Премиерът Бойко Борисов тогава бе главен секретар на МВР и лично отиде в Ирак с цел освобождаването на българските граждани. Външният министър Соломон Паси пък предприе безпрецедентна акция по спасяването на шофьорите и в телевизионно интервю с Корана пред него помоли терористите за милост, но без успех.

В черния списък за борба с тероризма на САЩ Ахмед Чатаев - Едноръкия фигурира с много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед ал Шишани. 

Според американските служби той ръководи специален чеченски батальон, част от “Ислямска държава”. Чеченецът е от 2003 г. със статут на бежанец в Австрия, който през годините го спасява от екстрадиране в Русия. Той е бил задържан по различни обвинения в Швеция, Украйна, България и Грузия.

Същевременно разследващите в Турция потвърдиха самоличността на двама от камикадзетата в Истанбул - Раким Бургаров и Вадим Османов. Властите се добрали до имената им от компютър, останал в квартирата им, който не бил с унищожен харддиск. Османов наел квартирата в квартал “Фатих”. И двамата имат руски паспорти. Третият терорист, отговорен за смъртта на 45 души, остава неизвестен.

Турският президент обвини “Ислямска държава”, че стои зад самоубийствения атентат на летище “Ататюрк”. “Те нямат нищо общо с исляма. Те принадлежат на ада. Който убие една душа, все едно е убил цялото човечество”, каза Реджеп Ердоган по адрес на терористите.

Броят на арестуваните във връзка с атентата в Истанбул е достигнал 41 души, съобщи Ройтерс. В петък бяха задържани 17 души в Газиантеп. 

Източник: "24 часа"

Коментари

Още от последните новини