Телекомите си търсят 186 млн. лв. от длъжници

Телекомите си търсят 186 млн. лв. от длъжници  - E-Burgas.com

Над 186 млн. лева дългове към мобилни оператори са възложени за събиране на колекторски фирми през първата половина на тази година. Данните са на Асоциацията на колекторските агенции. Това са близо 17% от общата сума, възложена за събиране от тези компании, като тя възлиза на 1,1 млрд. лева.

От колекторските фирми съобщиха още, че мобилните оператори подават  дълговете на техните абонати 45 дни след като е изтекъл срокът за погасяване на задълженията, пише „Телеграф”. Това е причината за голямата сума, която е възложена на фирмите. Другите кредитори, които обичайно търсят външни услуги за събиране на задълженията, са банките, както и ВиК дружествата.
 
От асоциацията посочиха още, че от фирмите за събиране на задължения не начисляват никакви допълнителни такси или лихви върху размера на дълга. Така например ако имате неплатена сметка за телефон в размер на 100 лева, длъжникът трябва да погаси само тази сума. Комисионната за колекторската компания се плаща от кредитора, т.е. предприятието, което е възложило събирането.

Частните бирници обясниха още, че има много случаи, в които отказват да събират дадено вземане поради различни причини. Например когато кредиторът няма правно основание да събира вземането, когато длъжникът е починал, ако документацията по случая не е изрядна или липсва подпис на кредитополучателя. Също така отказ от поемане на вземането се прави като има доказателства, че става дума за случай на измама.

Коментари

Още от последните новини