Тежка техника поваля дървета за нов път към плаж Листи заради "Игри на волята" (снимки)

Тежка техника поваля дървета за нов път към плаж Листи заради

От СНЦ „Зелена Странджа“ изпратиха писмо до всички отговорни институции за пораженията снимките на тв шоуто

Снимки на повалени дървета и изкопана земна маса в гората край плаж "Листи бяха публикувани в социалните мрежи от председателя на СНЦ „Зелена Странджа“ инж. Владимир Димитров. Причината за изграждането на новия път в защитената местност са снимките на предаването "Игри на волята", което се очаква да тръгне от есента в ефира на Нова тв. 

Владимир Димитров е изпратил писмо до всички отговорни институции, като апелира да бъде приложена цялата твърдост на закона срещу унищожените дървета и уникален природен ландшафт по брега на Странджа.

Ето го и пълния текст на писмото:

На 21 юли 2019 г. по време на организиран от СНЦ „Зелена Странджа“ поход по традиционен маршрут от село Синеморец до залив „Силистар“ установихме, че в непосредствена близост до плаж „Листи“, на метри от периферията на гората, е изграден нов път с тежка верижна техника, като за целта са премахнати цели дървета и земна маса. Повалените дървета все още могат да бъдат открити на мястото. Точните координати са СШ 420 2‘ 1,97“; ИД 280 00‘ 12,07“, мястото е разположено в Защитена местност „Силистар“ и е в границите на Природен парк „Странджа“.

Новият път се явява продължение на стар горски път, който в случая е удължен до самата граница на гората зад плаж „Листи“. Преди това на същото място имаше само тясна пътека, която минаваше между дърветата и водеше към плажа. В момента, от края на удължението на пътя до плажа също продължава пътека.

При нашето преминаване през плаж „Листи“ установихме също, че там в момента се снима телевизионно предаване, като в гората е разположено оборудване, а на плажа има химическа тоалетна и хора, които изграждаха бивак с подръчни материали.

Поради близостта до морския бряг, ниския бонитет, неблагоприятните почвени условия, постоянните силни въздушни течения откъм морето, гората тук не притежава висока дървопроизводствена стойност. От екосистемна гледна точка обаче дърветата в окрайнината на гората са изключително ценни, защото представляват буфер за вътрешността на гората и придават облика на уникалния за бреговете на Странджа ландшафт. Тези крайни дъбови дървета растат изключително бавно и колкото и да са стари, не могат да достигнат голяма височина, поради неблагоприятните условия. За изграждането на новия път е отворена просека в гората, която нарушава целостта на нейния склоп и създава предпоставки за увреждане на още дървета при следващи силни ветрове.

Моля за спешна проверка по случая, установяване на извършителите, размера на щетите, мотивите и законността на деянието!

С УВАЖЕНИЕ,
ИНЖ. ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СНЦ "ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА"

П.П. Знам много добре докъде стигаше стария път, защото през миналия септември с представител на Кметство Ахтопол оглеждахме мястото, за да намерим достъп за камиона, който извози чувалите с боклук от организираното от Зелена Странджа почистване на плаж Листи. Чувалите ги носихме на ръце по пътеката до мястото, където сега е разположена шатрата на снимачния екип.

Галерия
Коментари

Още от последните новини