Татовата „Перла“ - изгубеното бижу на Южното Черноморие (галерия)

Татовата „Перла“ - изгубеното бижу на Южното Черноморие (галерия) - E-Burgas.com

В близост до Приморско се намира изоставаната резидентиця „Перла“ на Тодор Живков. Намира се в дъното на едноименния плаж, а от прозорците и почти може да се скочи в морето. Построена е през 1978 година и близо десет години е била място за отмора на Тато. Самият плаж в близост до бившата резидентиция е уникален. Широка ивица, ситен пясък, чиста вода, плитък залив и всичко това на метри от красивата дъбова гора на парк „Ропотамо“.

Там навремето са почивали комунистически лидери като Гриша Филипов, Пенчо Кубадински и дори румънският диктатор Николае Чаушеску. След 1989 година резиденцията за кратко работи като хотел с доста високи цени. В момента е собственост на "Балкантурист“, заедно с част от горите и земите към нея.

Имотът буквално е накичен с табели „Частна собственост! Влизането забранено!“, а всички входове, прозорци и тераси са блокирани от метални решетки, вериги и катинари. 

През години на няколко пъти в публичното пространство се появяваше информация, че луксозният някога имот ще бъде реставриран и отново ще отвори врати като хотел. Имаше и опасения, че красиият плаж ще бъде затворен. Годините обаче минават, а имението буквално се руши. Обрасло е в буйна растителност, мазилката се рони на големи парчета, а за състоянието на вътрешността можем само да гадаем. 
 

Галерия
Коментари