Търсят хора с приключенски дух за бригада на Солниците

Търсят хора с приключенски дух за бригада на Солниците - E-Burgas.com

Българска Фондация Биоразнообразие, Българското дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД канят всички хора с приключенски дух могат да се включат в природозащитната бригада, организирана по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС.

Мястото е поляната в северни солници (Бургас) до лугата, солта и птиците на Атанасовско езеро. Ако ви се лежи в лугата, ако сте любител на птиците (и не само), ако ви се коси тръстика, ако ви се строят острови, ако може да отделите поне няколко дни от лятото, то идвайте на природозащитна бригада от 19 до 28 август 2016 г., съобщават организаторите.

„Ще има ранно ставане, важна природозащитна работа до обяд, арт занимания или разходки, плаж и плуване следобед, вечер - лекции и презентации по екологични, пътешественически и други теми, както и лагерен огън и китари и активно участие във Фестивала на солта на 26 август“, представя програмата на природозащтната бригада един от организаторите - Владимир Младенов от БДЗП.

„Очакванията към бъдещите „бригадири” са сериозни – те ще трябва да посветят абсолютно доброволно времето и труда си в полза на природата, да носят отговорност за действията си сред нея, да следват правилата за живот и безопасност в лагера, но преди всичко да работят здраво” допълват организаторите.

Тази година таксата за участие в бригадата е 20 лв. за членове на БДЗП и 45 лв. за всички останали. Важно е желаещите да попълнят онлайн формуляра за участие до 10 август, защото само 50 избрани ще бъдат одобрени до 14 август.

Природозащитната бригада е добър повод да се заредят батериите в края на лятото, защото Атанасовско езеро е лагуната на безбройните ята, на ослепителната сол, на „Точката“ (емблематично място за наблюдение на есенната миграция на птиците) и на бригадата. Лагуната на пурпурните води и на солничарите, събиращи солта е едно от последните диви места в България.

И тази година доброволците ще положат усилия да подобрят местообитанията на редки видове птици в езерата около Бургас. Ще ремонтират съществуващите изкуствени острови за гнездене, ще косят тръстика, ще почистват диги, ще събират миди за гнездови материал, ще почистват насипния остров и още други полезни занимания. Програмата включва наблюдение на есенна миграция по големия миграционен път - „Виа Понтика“ и всичко ще се случва под зоркия поглед на собствениците на езерата - рибарки, кокилобегачи, чайки, пеликани и други водолюбиви птици.

Коментари

Още от последните новини