Търговците в Бургас поискаха по-големи обекти и по-дълъг наем за тях

Търговците в Бургас поискаха по-големи обекти и по-дълъг наем за тях  - E-Burgas.com

Наемателите на преместваеми обекти искат да получават право да подновят разрешителното си, вместо да кандидатстват отново за него

Повече сигурност за собствениците на преместваеми обекти поискаха от асоциацията за защита на дребния и средния бизнес и сдружението за защита на малкия бизнес в Бургас. Те са внесли предложения за промени в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи в Общински съвет - Бургас и се надяват скоро да бъдат поканени на среща, на която те да бъдат обсъдени. 

Търгвоците са направили редица предложения за промени в наредбата, които според тях ще им осигурят повече сигурност в бизнеса, който развиват. 

Основното им искане е да отпадне сегашното правило, според което първият регистрирал се в Териториалната дирекция, получава и първо право за избор на преместваем обект. Припомняме, че в края на миналата година Общински съвет - Бургас предложи това да стане чрез жребий, но идеята беше оттеглена заради бурен протест от страна на двете сдружения. 

Сега те предлагат наемателят на определна точка за преместваем обект да има право да удължи автоматично наема си, при положение, че е изряден платец и няма никакви актове.

"Тези търговци, които нямат актове, издадени от Община Бургас, плащат си данъците и са съвестни, трябва да имат шанс разрешителното им да бъде подновено. Защото, когато взимаме една точка, ние получаваме едно парче асфалт, върху който изграждаме целия обект. Нужната инвестиция е между 15 и 18 хил.лв. Отделно имаме присъединяване към ток, вода, а със зареждането на стока инвестицията е около 40 -50 хил.лв. Тези пари не могат да се избият за срок от 3 години" заяви председателят на Асоциация за защита на малкия и среден бизнес в Бургас Николай Димитров 

Двете сдружения настояват още да бъдат допуснати за изграждане по-големи обекти, тъй като ограничението в момента е от 15 кв/м. С това обаче се влиза в противоречие с национални разпоредби, като например с тази на Агенцията по храните. 

Търговците се надяват, че в най-скоро време ще бъдат поканени на диалог от Общински съвет, така че предложенията им да бъдат чути. Според тях подобни предложения са правени през последните години, но те така и не стигат до комисиите, а положението остава същото. 

 

Коментари

Още от последните новини