Талантливият Мистър Куку от "Мастършеф" ще готви сардински специалитети в Гранд Хотел и СПА "Приморец"

Талантливият Мистър Куку от

Ще звучат и живи музика и стихове от авторката на "Гълъбо" Вида Пиронкова и тенора Марио Николов

Средиземноморската кухня гостува в Бургас този петък – 31-ви март 2017 година. Типични за Сардиния блюда ще приготви за гостите на специалната вечер в Гранд Хотел и СПА "Приморец" изключително атрактивният и вечно усмихнат участник в "MasterChef" - румънецът Стелиян Тибериус Куку. Началният час на събитието е 19:30 часа.

Тиби, както го наричат приятелите му, е роден в Търговище, Румъния. Логично, именно в родината му са първите му стъпки в кулинарията - в заведение в Брашов. После, работи за редица ресторанти в Испания, Гърция, Италия, които предлагат именно любимата му средиземноморска кухня. Казва, че сардинските специалитети са неговата слабост. У нас го води любовта - в лицето на красивата сливенчанка Петя, с която днес са щастливо семейство с две деца. Към момента, Стелиян е част от професионалния екип на Шеф Петър Михалчев и е един от 16-мата финалисти в кулинарното шоу "MasterChef".

5-степенното меню, което ще представи в Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд Хотел и СПА "Приморец", е типично сардинско. Кухнята в тази част от Италия е повлияна от множеството завоеватели на този край, които са оставили своя кулинарен отпечатък. Храната там е изключително разнообразна, богата, но и непретенциозна. Сардинците казват за своята кухня: "Семплата храна прави дома страхотен". Тя е дълбоко свързана с истинските, местни, пресни продукти и освен много вкусна е и полезна - Сардиния е в челната петица в света по продължителност на живота след Окинава в Япония.

Напълно в тон с концепцията на вечерта за многопластово изживяване за всички сетива, вечерята, която Стелиян Тибериус Куку ще приготви за гостите на Средиземноморски ресторант "Салини", започва с музикален хляб пане каразау, най-типичния от всички сардински хлябове. Той е изключително интересен и представлява тънки, крехки хрупкави кори с прекрасен вкус. Името "музикален хляб" идва от асоциацията с пергаментите, на които някога се записвала свещена музика и от звука, които издава този специален хляб при консумацията си. Пане каразау е с история, с много дълбоки корени - цели 1000 години преди Христа. Приготвя се изключително трудно и се пече на два пъти на дървени въглища. Издържа много дълго. В Средиземноморски ресторант "Салини" ще имате възможност да го опитате в комбинация със зеленчукови пастети, изключителна сардинска ботарга от риба тон и чери домати. Какъв по-подходящ момент и за чаша пенливо вино?

Пастата на вечерта е типична сардинска "Фрегола" (Fregula) с форма на перли, приготвена от твърда пшеница, комплиментирана с миди и морски дарове. Питието към нея, е вино. Следва основното ястие - лаврак с прясна салата. После, е ред на прочутите по цял свят сардински сирена, приготвени от овче, козе и смесено мляко и чаша истинско червено сардинско Cannonau. Десертът е панакота с горчив сардински мед. Предвидена е дегустация и на сардинска ракия, произведена от отлежало вино.

Менюто в 5 степени, подбрано от Стелиян, рисува любовта му към Сардиния - с която иска да повлияе и своите гости. Отпуснете се и се насладете - на изисканата обстановка и автентичната кухня от най-добрата вкусна дестинация в света - Италия.

Кулинарните изкушения обаче, далеч няма да са единствената изненада за вечерта. Събитието на последните месеци, омаяло столицата и цяла България със своя албум "Емпатия" и знаковата за него песен "Гълъбо" в изпълнение на Миро - Вида Пиронкова, също ще има грижата за доброто настроение на гостите. Арт-дамата която освен поет, писател и композитор е и сребърен бижутер, куратор на изложби и други културни изяви, журналист и PR, ще представи на роял осем от песни от нашумелия си албум "Емпатия", признат от специалистите в бранша за чудото на 2017 година.

В луксозния Гранд Хотел и СПА "Приморец" е не само първата премиера на "Емпатия" извън столицата, тук ще бъде първото живо изпълнение на Вида на хита "Гълъбо", в акомпанимента на роял. Две песни ще представи и бележитият ни тенор Марио Николов, а художникът Стефан Божков ще се включи в две от изпълненията на Пиронкова. Да не забравяме и литературната част на вечерта - стихове от "Броеницата на Вида" - стихосбирката библиографска ценност, залегнала в основата на албума "Емпатия". Литературното четене разбира се, ще е в ръцете на самата Вида Пиронкова, която ще омае гостите с изкусните си стихове и музика.

Заповядайте на 31-ви март / петък / от 19:30 часа в елегантния Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранда на Бургас. Очаква Ви една омайна нощ - на истинска храна от Сардиния, представена от изключителния Стелиян Тибериус Куку и истински лирика и музика, поднесени от чудото Вида Пиронкова - прибавете роял, невероятния тенор Марио Николов и Стефан Божков, които този път вместо с четка ще твори музика и получавате най-добрата културно-кулинарно-музикална  вечер за пролетното време в близост до морето… Заслужавате я!

Цена на куверт: 75.00 лева на човек.

За повече информация и резервации: +359 56 8 12345 | [email protected]

Коментари

Още от последните новини