Такса „смет“ в Карнобат може да се покачи

Такса „смет“ в Карнобат може да се покачи  - E-Burgas.com

Промени в Закона за управление на отпадъците и новите цени на обработката на суровините в регионалното депо принуждават община Карнобат да обмисля корекции в нивата на такса „смет“

Цената за преработката на един тон отпадъци вече е 95 лв вместо досегашните 57 лв.

Внушителното увеличение е обвързано с предстоящата рекултивация на депата.

Допълнителна финансова тежест за бюджета е и увеличаването от 1 януари 2020 год. на минималната работна заплата до 610 лв. Повечето от работниците в сферата на чистотата в Карнобат получават такива възнаграждения.

Изчисленията на общинската администрация показват, че ако такса смет остане без промяна, в общинската хазна ще се получи недостиг в рамките на около 900 000 лв. При това положение дефицитът ще трябва да бъде компенсиран със собствени средства, т.е чрез  финансов ресурс за сметка на  капиталовата програма и социалните дейности.

Ако до края на месец декември предложението за корекция на такса „смет“ бъде прието от общинския съвет, това ще бъде първото увеличение от десет години насам.

За да бъде промяната плавна и да не натовари местните жители, кметът Георги Димитров и екипът му обмислят вариант и за промяна в нивата на данък сгради.
 

Коментари

Още от последните новини